Спешъл олимпикс България откри за 16-та година Европейската баскетболна седмица ‘2021 със спортен празник

На 27 ноември 2021 Спешъл Олимпикс България стартира Европейската баскетболна седмица’2021 със спортен празник, проведен в тренировъчната спортна зала по баскетбол в Националната спортна академия „Васил Левски“.

Спешъл олимпикс България откри за 16-та година Европейската баскетболна седмица ‘2021 със спортен празник

Обединените отбори на атлети с интелектуални затруднения от Спешъл Олимпикс България и партньори-студенти от катедри “Баскетбол” и “Адаптирана физическа активност” на НСА споделиха радостта от това да играят заедно.


Празникът бе открит от доц. Стефка Джобова, спортен директор на Спешъл Олимпикс България, доц. Мариана Борукова, национален координатор на баскетболната програма на Спешъл Олимпикс България, инж. Храбър Натов, председател на Спешъл Олимпикс България, д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България, ас. Ивелина Кирилова, национален координатор на програмата забавен фитнес на Спешъл Олимпикс България.

“Нека да спечеля. Ако не успея, нека бъда смел в опита си!” повториха всички клетвата, с която повече от 50 години започват всички спортни събития на световното движение Спешъл Олимпикс.

Гост на събитието бе главният мениджър на Националната баскетболна лига Сандра Велчева Хънт. Националната баскетболна лига за поредна година подкрепя каузата за толерантност, равноправие и приобщаване чрез спорт на Спешъл Олимпикс по време на Европейската баскетболна седмица’2021. В рамките на кампанията играчите от всички клубове в лигата ще излязат за първите си мачове при подновяването на сезона в началото на декември със специални ленти “Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България” на екипите си.


По време на баскетболния празник своите умения демонстрираха атлети с интелектуални затруднения и техните партньори в три дивизии по умения и възраст. Събитието се проведе при пълно спазване на актуалните епидемиологични мерки в страната и специфичните мерки за НСА и бе излъчвано на живо във Фейсбук страницата на Спешъл Олимпикс България – https://www.facebook.com/sobulgaria.

В периода 27 ноември – 06 декември 2021 година Спешъл Олимпикс България в партньорство с Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига провежда промоционална кампания в подкрепа на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2021. Общата ни цел e да разширим достъпа до спорт за нашите сънародници с интелектуални затруднения и да променим живота им чрез баскетбола. Баскетболната седмица е в партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 г. От тогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс нарасна от 13 000 до близо 60 000 играча в Европа.

В рамките на Европейската баскетболна седмица‘2021, Спешъл Олимпикс България организира промоционални спортни празници по баскетбол и индивидуални умения с топка с участие на младежи с и без интелектуални затруднения от Центрове за специална образователна подкрепа, Регионалните центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и общообразователните училища и детските градини в Пазарджишка, Сливенска, Старозагорска, Плевенска, Ловешка, Бургаска, Ямболска, Варненска, Добричка, Русенска, Силистренска, Разградска, Великотърновска, Габровска, Пловдивска, Смоленска, Хасковска, Кърджалийска, Търговищка, Шуменска, Благоевградска, Видинска и Софийска области. Провеждането на спортните мероприятия ще бъде съобразено с актуалните епидемични мерки.

Целта е да бъдат насърчени Центровете за специална образователна подкрепа, Регионалните центрове заедно с техни партньори и общообразователните училища да предложат нови възможности за децата с и без интелектуални затруднения да играят заедно популярната игра баскетбол, както и други занимателни спортни игри.

За да отбележи Европейската баскетболна седмица‘2021 и Международния ден на хората с увреждания – 3 декември, Спешъл Олимпикс Европа Евразия стартира портала ЛИЦАТА НА БАСКЕТБОЛА https://facesofbasketball.com/. #FacesofFootball дава възможност на атлетите, които не могат да присъстват на състезания, да следят тренировъчни видеоклипове, създадени от програмите на Спешъл Олимпикс в Белгия, Италия и Румъния. Порталът предоставя онлайн витрина за 200+ събития на Спешъл Олимпикс, които се провеждат безопасно в Европа. Всеки играч, треньор или привърженик може да покаже своето съпричастие като създаде персонализирана карта #FacesofFootball в „Залата на славата“ и я сподели в социалните медии.