От 1 декември oбучението на учениците в дуална форма и практическите занятия могат да се провеждат извън училищата

Присъственото обучение в центровете за подкрепа на личностно развитие се допуска при не повече от 5 човека в помещение и спазване на дистанция от 1.5 м.

От 1 декември oбучението на учениците в дуална форма и практическите занятия могат да се провеждат извън училищата

От 1 декември се дава възможност за провеждане на извънкласни занимания не само в училищна среда. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Обучението на учениците в дуална форма, както и практическите занятия, могат да се провеждат извън училищната сграда. Дава се възможност за индивидуални консултации извън рамките на текущия учебен процес, явяване на изпити на деца, консултации с преподаватели – това са поредица от предложения, направени от МОН, като целта е да се улесни учебният процес. Остава условието за наличие на сертификат или направен щадящ тест, т.е. обучение в безопасна среда“, посочи д-р Кацаров и уточни: „Децата, които са си направили тест сутринта, следобед не е нужно да правят втори, за да продължат извънкласните си занимания.“



Министър Кацаров обясни, че до момента на Министерството на образованието и науката са предоставени над 1 млн. броя щадящи тестове за учениците. Още толкова ще получи МОН до края на деня. „Днес е крайният срок за представяне на офертите за още 2 млн. и половина щадящи тестове. В рамките на следващите 7 до 10 дни на МОН ще са предоставени общо 4 млн. и половина теста. По наша оценка това е достатъчно, за да се осигури учебният процес за всички ученици до края на сегашната календарна година“, обясни здравният министър.

„Предоставили сме възможност оттук нататък МОН само да договаря тестове за учениците, а ние ще ги подпомогнем с наши експерти, ако е необходимо. Правилото е, който ползва тестовете, той да ги закупува. Такова масово тестване се прави за първи път в нашата страна“, подчерта д-р Кацаров.

Министърът коментира, че организацията за връщането на учениците от 5 до 12 клас е в компетенциите на МОН. „В заповедта, издадена в началото ноември, е посочено, че децата могат да се върнат на училище при осигурена безопасна среда, т.е. от страна на МЗ няма пречка.“