Община Генерал Тошево обяви наградените от третото издание на Националния литературен конкурс „Земя на пеещите колелета“

Участниците, които са отличени за своите творби, ще получат наградите си по куриер.

Община Генерал Тошево обяви наградените от третото издание на Националния литературен конкурс „Земя на пеещите колелета“

Община Генерал Тошево обяви крайните резултати от третото издание на Национален литературен конкурс „Земя на пеещите колелета“. През тази година официално награждаване нямаше заради тежката пандемична обстановка в страната и действащите забрани и поради тази причина обявяването на наградените се извърши онлайн. 



Конкурсът „Земя на пеещите колелета“ е посветен на големия писател и разказвач, певеца на Добруджа Йордан Йовков и има за цел да продължи литературната традиция на Йовковия разказ, в който действията и персонажите са вдъхновени от хуманизма, трудолюбието на добруджанеца и стремежа към красотата във всички нейни форми и проявления.

В тазгодишното издание на конкурса взеха участие 38 автори от цялата страна. Критерии за оценка на разказите бяха тяхната свързаност с проблематиката за земята, труда на хората и Добруджа; последователност на изложението; динамика на повествованието; умение да се изграждат характери; композиция. Оценяването се осъществи от авторитетно четиричленно жури  в състав: Боян Ангелов – председател на Съюз на българските писатели, акад. Марин Кадиев - председател на Съюза на независимите писатели, Иван Гранитски  - директор на  издателство „Захарий Стоянов“, поет и белетрист и Панко Анчев - литературен критик и историк.

На първо място журито класира разказът „Конят на Гошо Костов” на Тодор Костадинов от град София, а „Един живот на гара „Безвремие“ на Ася Кулева от град Русе е класиран втори. Излъчени са две трети места – за Стефан Минчев от град Бургас и произведението му „И бял, и черен”, както и за Димитър Дънеков със „Минзухари”.

Организаторите раздадоха четири поощрителни награди: на Светлана Ангелова от град Харманли за разказа „Градината на лястовиците“, Андрей Андреев от село Гроздьово, община Долни Чифлик за „Последният“, Румяна Вангелова от град Бургас за „Пътуване“ и Милен Нанков от град Ловеч за „Моята остригана глава с вдлъбнатина“.

Бяха връчени и три награди за обещаващ млад автор – на Николай Петков от град Бургас за разказа му „Гларопуле“, на Божидара Михалева от град Хасково за „Оцеляване с привкус на щастие“ и на Изабел Спасова от град Монтана за „Терзания с вишни“.

Община Генерал Тошево връчи и традиционната си награда в раздел „Корени“. Тя беше присъдена на Айше Али от село Мишевско, община Джебел, за разказа „Моето Детство“.

Отличените творби ще бъдат публикувани в общинския вестник „Добруджански глас” и списание „Антимовски хан”.