С факелно шествие ВМРО отбеляза годишнината от Ньойския договор (+СНИМКИ)

В шествието се включи и Красимир Каракачанов.

С факелно шествие ВМРО отбеляза годишнината от Ньойския договор (+СНИМКИ)

За 23-та поредна година ВМРО-Добрич отбеляза с факелно шествие годишнината от сключването на Ньойския договор.


Тази година събитието премина под наслов „Борбата продължава!". 

 

На 27 ноември 1919 година, преди точно 100 години в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война откъсват от пределите на Отечеството изконни български земи - Южна Добруджа, Западните покрайнини, Македония, Беломорска Тракия. 

 

Вече повече от две десетилетия в дните около годишнината от Ньойския диктат добруджанци се отзоваха на призива на ВМРО и излязоха в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че не са забравили извършената преди 100 години несправедливост. Тази година да подкрепи местната структура на ВМРО в Добрич беше Красимир Каракачанов. 

"Добрич е един от първите градове в България, в който това шествие се прави от повече от 20 години насам. Ние българите много обичаме да си мечтаем за бъдещето, нищо не можеш да направиш в бъдещето, ако не си познаваш миналото. Вековете се сменят, но политиките на великите сили остава една и съща. Хубаво е да се припомня какво се е случило 1919 година в България и с български народ, за да не бъдем толкова наивни, разчитайки на някой друг да ни свърши работата. Ние българите от нашата история трябва да разберем само едно нещо, че ние сме били велики и сме успявали като нация тогава, когато сме разчитали само на собствените си сили и сме имали сили да се борим за интересите си" - сподели той. 

 

"За нас от ВМРО - организация, която е над 128 години, борбата никога не е спирала. Без значение превратностите на времето, ние продължаваме и затова всяка година факелното шествие в Добрич минава под различно мото. Тази година сме избрали именно "Борбата продължава", защото смятаме да я доведем до успешен край" - заяви обласният председател на ВМРО - Йордан Йорданов. 

 

Факелното шествие тръгна от църквата "Свети Георги" и премина по пешеходната зона на бул. "25 септември" и ул. "Независимост". Бяха поднесени цветя на паметните плочи на полк. Борис Дрангов и Пейо Яворов. 


Шествието завърши с едноминутно мълчание и изпълнение на химна на България пред паметника на ген. Иван Колев.