ЕС обсъжда нови правила за зелените сертификати

Зеленият сертификат за пътуване в Европа да важи след поставена трета бустерна доза ваксина. Това обсъждат европейските власти.

ЕС обсъжда нови правила за зелените сертификати

Предложението беше направено от Гърция, като редица страни в Европа го подкрепиха. Решението се разглежда и от френските власти, като се очаква окончателно становище до края на седмицата.


 „Страните трябва да обмислят бустерна доза за всички възрастни над 18 години с приоритет хората над 40 години. Това цели да повиши защитата от инфекции и да предотвратя допълнително хоспитализация”, обясни директорът на  Европейския център за превенция на болестите към ЕК.

Франция ежедневно регистрира 30 хиляди нови случаи на заразени с COVID инфекцията. Регистрирани са и рекорден брой граждани за поставяне на бустерна доза- 360 хиляди за цялата страна.

Третата доза се предвижда да бъде поставена най-рано шест месеца след приключване на първичната схема. Според обсъжданите нови правила седем месеца след втората доза, ако нямаме бустерна такава зеленият сертификат няма да бъде активен. Очаква се и маските на открито отново да станат задължителни във Франция. Решение се очаква и за ПСР тестовете, като те няма да бъдат валидни както досега 72 часа, а едва за 24 часа.