Да се поклоним пред паметта на жертвите на пътни инциденти

На 21.11. всеки, който има желание, може да отдаде почит на загиналите при ПТП на паметния кръст в двора на храм „Света Троица“, град Добрич.

Да се поклоним пред паметта на жертвите на пътни инциденти

 



По решение на Общото събрание на ООН, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Денят, превърнал се в традиция, за да ни напомня, че ние имаме дълг към себе си и поколенията преди нас и след нас – да пазим живота и здравето на всеки човек на пътя.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата в страната стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот.

Пътните инциденти са най-безсмислената причина за смъртност сред хората и оставят трайна следа в живота на пострадалите. Мъката и страданията на семействата и близките на жертвите са неописуеми. Обслужването на пострадалите от пътнотранспортни произшествия натоварва емоционално и финансово техните семейства, а също и здравната система и всички ангажирани институции. Освен огромния брой жертви и ранени, пътните инциденти причиняват и големи загуби за икономиката на страната.

В третата неделя на ноември - на 21 ноември, ще се поклоним пред паметта на жертвите на пътни инциденти и ще изкажем съболезнования на близките. В този ден изричаме и думи на признателност и благодарност към лекари, полицаи и пожарникари и всички други хора, които ежедневно оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за техния живот.

В този ден, свели чела, нека всеки от нас направи своята самооценка. Колкото повече сме тези, които осъзнаем нуждата от ново отношение и култура в движението по пътищата, толкова ще се повиши безопасността при движение. Нека всички заедно - институции, организации и участници, дадем своя принос за намаляване на пострадалите и загиналите при пътни инциденти.

Във връзка с гореизложеното, моля да отбележите в подходяща форма Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия – 21.11.2021г., при спазване на въведените мерки срещу разпространението на COVID-19, призовава в обръщението си към добричлии Областният управител Васил Карапанчев.