17 ноември - Световен ден на ХОББ - хроничната обструктивна белодробна болест

Първият Световен ден на ХОББ е проведен през 2002 г. Всяка година организатори в повече от 50 страни провеждат дейности, превръщайки деня в едно от най-важните световни събития за информираност и образование за ХОББ.

17 ноември - Световен ден на ХОББ - хроничната обструктивна белодробна болест

Днес, 17 ноември, е Световен ден на ХОББ (COPD) - хроничната обструктивна белодробна болест, който се отбелязва и от Българското дружество по белодробни болести. Световният ден на ХОББ се организира от Глобалната инициатива за хронична обструктивна белодробна болест (GOLD) в сътрудничество със здравни специалисти и групи пациенти с ХОББ по целия свят. Целта му е да повиши осведомеността, да споделя знания и да обсъжда начини за намаляване на тежестта на ХОББ в световен мащаб.


 Всяка година GOLD избира тема и координира подготовката и разпространението на материали и ресурси за Световния ден на ХОББ. Дейностите на Световния ден на ХОББ се организират във всяка страна от здравни специалисти, преподаватели и членове на обществеността, които искат да помогнат да окажат влияние на местно и световно ниво. 

“В условията на COVID пандемията да не забравяме за ХОББ - призовава председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Владимир Ходжев. - Важно е пациентите да останат активни, защото това ще им помогне да подобрят качеството си на живот и да намалят риска от хоспитализация. Трябва да спазват правилния прием на медикаментите, да се хранят здравословно, редовно да се консултират с лекуващия си лекар, да носят предпазни маски на закрито. От особена важност в този момент е болните с ХОББ да се ваксинират - и то не само за COVID, а и за обичайните зимни респираторни вируси, за да предотвратят влошаването на основното си белодробно заболяване.”

 

 

Темата на Световния ден на ХОББ през 2021 г. е „Здравите бели дробове – никога по-важни“. Тази година целта е да се подчертае, че бремето на ХОББ остава, въпреки продължаващата глобална пандемия на COVID. Дори в светлината на COVID, ХОББ остава водеща причина за смърт в световен мащаб – никога няма по-важно време да се съсредоточим върху здравето на белите дробове. Поддържането на белите дробове здрави включва избягване на цигарите, на замърсяването на въздуха или професионалната експозиция, както и поддържането на активност чрез редовна физическа активност или белодробна рехабилитация. Освен това, получаването на важни ваксини, спазването на посещенията при лекар и правилното приемане на лекарства могат да помогнат за поддържането на белите дробове здрави.