До 25 ноември се отваря приемът по мярката за млади фермери

До 25 ноември 2021 г. ще се открие приемът за проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

До 25 ноември се отваря приемът по мярката за млади фермери

Това е съобщил заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриване на онлайн дискусия на Тематичната работна група за обсъждане проекта на насоките за кандидатстване по подмярката, уточняват от МЗХГ.


Чрез предстоящия прием ще бъде повишена жизнеспособността на земеделските стопанства и ще се насърчи заетостта в селските райони. Приоритет ще се дава на проекти за сертифицирано биологично производство. Георги Събев посочи още, че левовата равностойност на 25 000 евро е помощта, определена за подпомагане на един млад фермер, а общият определен бюджет по подмярката е 12 500 000 евро. Финансовите средства са осигурени от  Инструмента за възстановяване Next Generation EU.

По време на дискусията са разгледани условията за кандидатстване към бенефициентите, методиката за оценка на проектните предложения, както и допустимостта за подпомагане, съобразно размера на обработваемата земя.

В рамките на предстоящия прием по подмярката няма да има възможност за предоставяне на безвъзмездни консултантски услуги от страна на Национална служба за съвети в земеделието, както и за изготвяне на безплатни бизнес планове от страна на НССЗ. Въпреки това, териториалните офиси на службата в страната ще продължат да предоставят съветнически услуги на младите земеделски стопани при спазване на въведените противоепидемичните мерки.