Между 50 и 60 лв. на декар рента ще изплаща арендатор от с.Черна

Иван Иванов обработва 6000 дка. Според него орязаните земеделски субсидии не би трябвало да се отразят негативно върху рентите.

Между 50 и 60 лв. на декар рента ще изплаща арендатор от с.Черна

Иван Иванов се занимава със земеделие от 2006 година. В началото обработва 300 дка земя. Към момента е наел 5000 дка в землищата на селата Черна и Крагулево, община Добричка. Останалите 1000 дка са негова собственост.


 

Работи върху неравен терен, а почвата е глинеста, по-неплодородна, затова и добивите са с по стотина килограма по-ниски от чернозема, характерен за областта. 550 кг от декар е добивът от пщеницата тази година, 250 кг./дка е слънчогледът. От царевицата е 700 кг. и това е над средното за региона, защото е имало валежи, споделя Иванов.

 

Добивът от рапицата е 250 кг./дка, като с маслодайната култура са били засети 1600 дка. Тази година в стопанството са заложили на 1000 дка рапица, но са песимисти за добивите, заради засушаването около сеитбата, което е довело до късно поникване и сланите, които в момента са причинили измръзване на част от посевите.

 

Рентите ще бъдат между 50 и 60 лв. на декар. Според Иван Иванов, намаляването на субсидиите за зърнопроизводителите не би следвало да се отразява върху плащанията на собствениците на земя.

 

Глинестата почва - една от причините за по нисък добивГлинестата почва - една от причините за по нисък добив