Добричкият окръжен съд обяви за общодържавно издирване 21-годишен тервелчанин

Добричкият окръжен съд обяви за общодържавно издирване 21-годишния Мюседжеб А. Мюстеджеб от с. Сърнец, община Тервел, след като той не се яви днес на заседанието по делото, образувано по предложение на Пробационния съвет с район на действие Районен съд – гр. Тервел.

Добричкият окръжен съд обяви за общодържавно издирване 21-годишен тервелчанин

С присъда на Районен съд – Тервел от 16.12.2009 г. Мюстеджеб е признат за виновен, че през 2005 г. като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, при условията на продължавано престъпление и след предварителен сговор с 36-годишен мъж, е извършил две домови кражби. Общата стойност на отнетите движими вещи възлиза на 155,58 лв.


Районният съд му е наложил наказание пробация с три пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 1 година”, „задължителни периодични срещи с пробационен служител” и „включване в програми за обществено въздействие” за същия период.

Делото срещу Мюстеджеб в Районен съд – Тервел, е гледано задочно, след като е било установено отсъствието му извън пределите на Република България. За да се осигури изпълнение на наказанието Мюстеджеб е бил обявен за общодържавно издирване на 08.02.2010 г.

На 03.05.2010 г. той е бил установен и заведен от служители на Съдебна охрана – Добрич в Областната служба „Изпълнение на наказанията”, и същия ден е започнало изпълнението на пробационната присъда. По-късно младежът е заявил желание да отиде при жената, с която живее, и децата си в Германия, затова на 17.06.2010 г. директорът на ОД на МВР – Добрич му е наложил принудителна административна мярка по Закона за българските документи за самоличност – забрана да напуска пределите на страната.

Мюстеджеб е изпълнявал наложеното му наказание до 07.10.2010 г., когато се е отклонил от пробационната мярка „задължителна регистрация по настоящ адрес. Изтърпяната до тогава част от наказанието е 5 месеца и 26 дни.

Затова на 28.10.2010 г. Пробационният съвет на гр. Тервел е приел предложение за замяна на наложеното на Мюстеджеб наказание пробация с лишаване от свобода.

Днес Добричкият окръжен съд назначи служебен защитник на 21-годишния Мюстеджеб, но не разгледа делото по същество. Съдът изиска от Областната дирекция на МВР – Добрич, заповедта на директора на МВР – Добрич, за налагане на забрана за напускане на страната, и ако има последващи разрешения за това. Съдът спря делото срещу 21-годишния до неговото издирване.

Мюстеджеб Мюстеджеб има начално образование, не е женен, при изпълнение на пробационната присъда е работил в строителството.