Ден за размисъл преди вота в неделя

Ден за размисъл преди вота в неделя
Събота – 13 ноември е ден за размисъл преди парламентарните и президентските избори в неделя.

В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до приключването на изборния ден. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, Вайбър, Ютюб и др. доставчиците на медийни услуги.


За втори път в историята изборите у нас ще се проведат изцяло на машини, съгласно последните промени в Изборния кодекс, реализирани в краткия живот на 45-ото Народно събрание. А за първи път парламентарните и президентски избори ще се проведат 2 в 1 на 14 ноември.


Всички секции са оборудвани с машини за гласуване. Машините, които ще се ползват на изборите са общо 11 936 извън страната и в страната. В страната машините собственост на ЦИК са 12 837. 543 са секциите, в които ще се гласува с хартия.


За участие в парламентарните избори са регистрирани 20 партии и 7 коалиции. Общо 24 са партиите, коалициите и инициативните комитети, записани в публичния регистър за изборите за президент и вицепрезидент.


В област Добрич общият брой на секциите е 381. Машинно гласуване ще се проведе в 247 от тях. Към момента ще има една подвижна ковид секция. В МБАЛ Добрич ще има секция за настанени за лечение в ковид отделение.


Две подвижни секции за хора с увреждания ще има в областта – в общините град Добрич и Добричка. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+