Родители доброволци: Няма нищо страшно в тестването, на децата дори им беше интересно

Надежда Велева и Станислава Георгиева са сред доброволците в тестването за Ковид-19 на децата в начален етап. Те са майки на ученици в СУ „Св. св. Кирил и Методий” и ОУ „Христо Ботев” в Добрич.

Родители доброволци: Няма нищо страшно в тестването, на децата дори им беше интересно

И двете дами споделиха пред Добрич онлайн, че не е имало проблеми или трудности. В учебните заведения е било осигурено всичко необходимо за провеждането на тестване, а на децата дори им било интересно. 


87% от учениците в начален етап в СУ „Св. св. Кирил и Методий” са се върнали в клас. Всички 13 паралелки са в присъствена форма на обучение. Децата, чиито родители не са подали декларация за съгласие за тестване, се обучават дистанционно. Тестването на най-малките ученици започнало на 11 ноември, като само едно дете е дало положителна проба, но след повторен тест, се е оказало, че детето е отрицателно за Ковид-19. Днес то отново е на училище, съобщи директорът на учебното заведение Тодор Георгиев. В тестването на учениците са се включили 8 доброволци, сред които е Надежда Велева.  Тя сподели, че целият процес минал напълно безпроблемно и отнел около 25 минути. В тестването се включили класният ръководител и двама родители. „На децата им беше интересно и определено не е имало никакъв стрес. От училището бяха осигурили всичко необходимо – имаше салфетки, мокри кърпички, чували за отпадъците и лични предпазни средства” – сподели тя. 

Директорът на учебното заведение изказва своята благодарност на родителите, без които целият процес би бил невъзможен. 

От 14 класа в начален етап в ОУ „Христо Ботев” 8 са стартирали обучението си присъствено, а други 6 все още са на дистанционна форма. Това съобщи за Добрич онлайн директорът на училището Красимира Георгиева.  177 са декларациите от родители, желаещи децата им да бъдат тествани, но на 10 ноември са били тествани само 134 деца, заради липсата на доброволци. По думите на директора тестването е преминало без проблеми, като е отнело около 20 минути преди първия час, който е започнал по график точно в 8 часа. В учебното заведение няма нито една установена положителна проба, а на децата дори им харесало да се тестват и с нетърпение чакали да се появи чертичка на теста. Следващото тестване на децата ще е на 16 ноември, вторник. 

Станислава Георгиева също се е включила в тестването на децата. Тя е майка на първокласничка от основното училище. Тя сподели, че децата са възприели тестовете много добре и не е имало никакви проблеми. „Тестването мина добре, малко по-бавно като за първи път, но вярвам, че с всеки изминал ден ще става по-лесно и по-бързо.  Не изглеждаше да представлява някакъв стрес за децата. Те бяха подготвени от родителите какво трябва да направят, знаеха, че няма да има никакъв дискомфорт и   болка, защото обикновено свързват изследванията и тестовете с нещо страшно. Обясних на децата, че правим вълшебство и те трябва да дадат една от съставките в специалното пликче, след което трябва да смесим съставките и капваме върху теста. Тяхната специална задача беше да следят кога ще излезе чертичката. Много им беше интересно как ще се получи магията и какво ще покаже теста. По-скоро беше интересно, а не плашещо” – сподели тя. 

Следващото тестване на децата ще е на 15 ноември, а там, където има секции за предстоящите избори – на 16-и.