Ваксинираните срещу COVID-19 могат да бъдат кръводарители

Хората, които са се ваксинирали срещу COVID-19, могат да бъдат кръводарители. Изискванията към тях не са по-различни, отколкото към хората, които не са ваксинирани.

Ваксинираните срещу COVID-19 могат да бъдат кръводарители

Единственото условие е след ваксинацията (при еднодозовата от датата на ваксинаията и при двудозовите ваксини след датата на втората игла) да са изминали поне 28 дни. Това е приетия срок от Експертния съвет по трансфузионна хематология в началото на 2021 година. По никакъв начин ваксинацията не е предпоставка хората да не бъдат кръводарители, категорична е началникът на Отделението по трансфузионна хематология в Добрич д-р Юлияна Димитрова. „В страната действат единни изисквания за лицата, които искат да дарят кръв и те са да са на възраст между 18 и 65 години, да са здрави и към момента да не приемат никакви лекарства, да са отпочинали, да имат тегло над 50-55 кг“, споделя д-р Димитрова. По думите й за нея е необяснимо откъде се е появила информацията, че ваксинираните не могат да бъдат кръводарители и още веднъж подчерта, че единственото изискване е от ваксинацията им да са минали поне 28 дни. 



Отделението по трансфузионна хематология работи с кръводарители всеки ден от понеделник до петък от 8.00 до 12.00 часа. Нуждата от кръв не е намаляла, но за сметка на това пандемията се е отразила негативно на броя на кръводарителите.