Заловиха добричлии, участващи в международен канал за нелегални емигранти през България

Заловиха добричлии, участващи в международен канал за нелегални емигранти през България
При специализирана полицейска операция на Главна дирекция „Гранична полиция” е разбит международен канал за трафик на чужди граждани от Турция през България за страни от Западна Европа, съобщават от пресцентъра на ВМР. Служители от РДГП – Елхово и РДГП – Русе са установили начина на придвижване на нелегалните емигранти и техните водачи. В хода на акцията са задържани осем нелегални емигранти и четирима каналджии – турски и трима български граждани.

Установено е, че турският каналджия М.У. /49 г./, набирал желаещите в Турция, предимно граждани на Иран и Ирак. Той организирал превеждането им през турско-българската граница от други помагачи, а сам чакал преминалите на българска територия. Организирал транспортирането им до квартири в страната, където нелегалните емигранти изчаквали да им бъдат набавени фалшиви български документи за самоличност. С тях те правели опити да напуснат България към страни от Западна Европа.

На 28 ноември гранични полицаи от ГПУ-Генерал Тошево спрял за проверка микробус, управляван от 40 – годишния Б. Х. от Добрич. В буса пътували четирима – две жени и двама мъже, които представили български лични карти. Петимата са отведени за проверка в ГПУ-Генерал Тошево. Извършената експертна справка показала, че личните карти са фалшиви, а от разговора с четиримата пътници станало ясно, че са от Иран и Ирак. Освен шофьора, служителите на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Русе задържали и другия организатор в Североизточна България, 55-годишния Х. С. от Добрич.

Вчера в ГДГП е получена информация, че нова група е преминала българо-турската граница и е била настанена в апартамент в Димитровград. Снощи гранични полицаи от РДГП – Елхово със съдействието на колегите им от районното управление са задържали четирима мъже в жилището. Мъжете са на възраст от 16 до 35 години, без документи за самоличност. Граничните полицаи са задържали и другите организатори – турския гражданин М. У. и М. Р., 52-годишен от Шумен.

Установено е, че за да бъдат преведени чужденците от Турция през България до други страни от ЕС, заедно с набавянето на фалшиви български документи, те са заплащали на каналджиите по 3000 евро на човек.

На четиримата е наложена 72-часова мярка „задържане под стража”.

Работата по случая продължава съвместно с прокуратурата.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+