Връчиха годишните награди “Добрич” в областта на културата и науката

Тържествата, посветени на Деня на народните будители в Добрич започнаха с празничен водосвет в храм "Света Троица" и поднасяне на цветя на паметната плоча на Първото взаимно училище.

Връчиха годишните награди “Добрич” в областта на културата и науката


Водосветът беше отслужен от отец Емануил. "Нека винаги да помним паметта на тези, които са отдали живота си за спасението на родината ни, за просвещаването на българдкия народ, за хилядите знайни и незнайни учители, свещеници и будители, допринесли за нашето благоденствие. Нека в нашия живот подкрепяме съвременните будители, които водят нашия народ към добро. Нека Бог ни помага и бъде с нас. Амин!" - каза той. 


Членовете на кметския екип и граждани положиха цветя на паметната плоча на Първото взаимно училище. 


На „Лапидариума” в центъра на Добрич бяха връчени годишните награди “Добрич” на отличени съвременни будители. Целта е да бъдат удостоени с публично признание за ярки постижения и принос в развитието на сценичните и визуални изкуства, културното наследство, книгите, четенето, библиотеките, медиите и науката.


“Събрали сме се днес да честваме един от най-ценните и светли български празни. Празник, който няма еквивалент по света – Денят на народните будители. Празник, лишен от шум и помпозност, но същевременно зареден с много енергия. Празник, лишен от блясъка на заря и речи, но озарен от упорития труд и себеотрицанието на героите. Като казвам героите, нямам предвид героите на бойното поле и битките, които са водели. Героите, които водят ежедневни битки с неграмотността и посредствеността. Ще ми се да се върнем в наше време, парадоксално, но във века на информацията, дефицитът на знания е най-голям. Днес авторитети са не знаещите, а шумните, не грамотните, а популярните. Не училите, а приказващите. Днес е изключително важно за мен да се обърна към всички вас – съвременните будители, и да ви благодаря за смелостта, която имате, защото както по време на възраждането учители, даскали, младежи са преписвали и предавали от уста на уста делото на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански и много други, както те са избрали грамотността, така и вие съвременните будители и всички ние ще изберем грамотността на България” – заяви в тържественото си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. 

Зам.-кметът по „Хуманитарни дейности” д-р Емилия Баева обяви решенията от заседанието на Комисията по присъждане на наградите, а Йордан Йорданов връчи тазгодишните награди „Добрич” в областта на културата и науката.


Почетна грамота за значителен принос в духовното развитие на град Добрич получават Елена Попова – за духовния ѝ принос в живота на Добрич, за нейната дългогодишна литературна и краеведска дейност и по повод 85 години от рождението ѝ,  Марияна Георгиева – за дългогодишна просветителска и народополезна дейност, Севдалина Мавродиева – за изключителните успехи на СК „Алексия“, кореспондиращи с изкуството, Народно читалище „Добрич – 2017 г.“ - за превръщането му в център на културни и образователни дейности, в платформа за изразяване на млади таланти и творци и Смесен хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева – по повод 120-годишнина на хора и превръщането му в интегрална част от музикалния живот на Добрич и страната.


Носител на наградата „Млад творец“ е Димитрина Германова - ярък талант, развиващ се изключително успешно в сферата на изкуството и носещ много поводи за гордост у нашите съграждани. „На този ден сме свикнали да обръщаме поглед назад към нашите възрожденци – Васил Априлов, Петър Берон, Левски, Раковски и да черпим сили и вдъхновение от тях. Думата будител обаче има и едно друго значение – всеки, който опитва да поддържа пламъка на знанието, на добротата, на желанието и стремежа да бъдеш по-добрата версия на себе си, той също е част от хората на промяната. За мен е огромна чест и отговорност да бъда пред вас, съвременни будители и нека заедно да продължаваме да поддържаме духа на нашия град” – сподели тя. 


Колективна награда беше присъдена на Сдружение на художниците „Ателие 13“ – за успешно участие в различни международни, национални и регионални художествени проекти на членовете на сдружението и по повод 30 години от създаването му като едно от първите свободни творчески сдружения в Добрич, а индивидуалната – на Марина Константинова – поет, белетрист, журналист, за юбилейната й книга „Между лятото и есента“. 



Димитрина Германова и нейният приятел, колега и носител на наградата за млад творец за 2020 година Александър Петров поздравиха присъстващите с красиви български песни.