Найденов и зърнопроизводителите не се разбраха

Националната асоциация на зърнопроизводителите, с подкрепата на фермери от други браншове, продължава националните протести. Това стана ясно след срещата им със земеделския министър Мирослав Найденов, на която не бе постигнато споразумение, задоволяващо фермерите, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Найденов и зърнопроизводителите не се разбраха

Всъщност Найденов не предложи нищо ново днес, което да е по-различно от бюджетната рамка на сектора за следващата година. В основни линии тя е същата като тазгодишната с едно съществено изключение - парите за единица площ се намаляват от 240 на 100 млн. лева. На практика това озанчава, че през 2012 зърнопроизводителите ще получат по 25 лева на декар, което е с три лева по-малко от субсидиите за тази година. За сметка на това те ще плащат намален акциз за горива, от което в бюджета ще влязат 70 млн. лв. по-малко. За първи път през следващата година пари ще получат животновъди, зеленчукопроизводители и тютюнопроизводители.



Фермерите настояха също вицепремиерът Симеон Дянков да се срещне с тях и да им се извини лично затова че се е отметнал от подписа си под споразумението, сключено три седмици преди изборите. Дянков вече се извини в един от сутрешните телевизионни блокове тази сутрин, но фермерите не са доволни и за пореден път заявиха, че са станали жертва на предизборни обещания. Найденов контрира, че споразумението е готвено половин година, но е сключено едва през септември, защото от НАЗ са го подписали в последния момент. "Симеон Дянков е вицепремиер и аз не мога да го извикам, той мен може да вика. Но, ако съм допуснал грешка, аз също ви се извинявам", каза още министърът.


Иначе днес зърнопроизводителите признаха, че 3/4 от тях получават 78% от субсидиите, а средната площ на една земеделска кооперация е 7200 декара.