Изложба, посветена на видния добруджански краевед Атанас Пеев, представят в библиотеката

Изложбата може да бъде разгледана от 27 октомври до 19 ноември 2021 г. при спазване на всички актуални противоепидемични мерки.

Изложба, посветена на видния добруджански краевед Атанас Пеев, представят в библиотеката

На 1 ноември 2021 г. се навършват 85 години от рождението на Атанас Пеев – виден добруджански краевед, родоизследовател, общественик, автор на множество книги, свързани с Добруджа, както и на публикации на краеведска и родоведска тематика в специализирани научни сборници, вестници и списания. По повод годишнината, библиотеката, съвместно с Регионален исторически музей Добрич, организираха изложба на библиотечни и архивни документи, ръкописи, лични вещи на краеведа, негови грамоти, и отличия от фондовете на двете културни институции.


Изложбата представя голяма част от книгите на Пеев, между които „Добруджански строители“, „Отломки от миналото", „Дай, бабо, огънче", „Ехо от вековете", „Сродени с Добруджа", „Добруджански селища с имена на видни личности" , „Кметовете на град Добрич", „Личности и събития", „Песни от Добруджа“, „Златните гласове на Добруджа“ ,„Ваятели на добруджанския народен танц“, „Майстори на добруджанската народна музика“, „Добруджанска фолклорна съкровищница“ и много други. Представени са и негови публикации в периодичния печат, ръкописи, грамоти, почетни знаци. Обширна информация за краеведската и обществена дейност на Атанас Пеев читателите могат да открият в изданията за него: „Добруджанци в науката, изкуството и културата” на Любен Бешков, „Сборник в чест на Атанас Пеев във връзка със 70-годишншната му”, със съставител Марин Ковачев, „Следи във времето” на Елена Попова и др.

Роден в с. Златия, Добричко, Атанас Пеев се насочва към дейности, свързани с краезнание и родознание, още от 1965 г. Изследвал е родовете на родителите си, както и всички родове в Златия. Организирал е няколко срещи с потомци на Сивковия, Караниколовия и Димиджуковия /Попадийчевия/ род в Добрич, Стралджа, Алфатар, Ген. Тошево, Ловчанци и Гурково, Казанлъшко. Сивковият род е първият напълно проучен голям род в региона.

От 1993 г. е член на Управителния съвет на Българската генеалогична федерация. По негова инициатива през 2000 г. в Добрич е учредено първото в града и в Добруджа Дружество на краеведите. Атанас Пеев е председател на това дружество от създаването му, а от 2020 г. е негов почетен председател. Дружеството издава сборника „Краезнание“ от създаването си до днес.

Носител на множество отличия, почетни знаци, грамоти и награди за приноса му в краезнанието и за общественополезната му дейност като изследовател и журналист.

Той е носител на званието Заслужил деятел на Българския червен кръст и Заслужил деятел на СБА. Член е на Съюза на българските журналисти (1980), на Съюза на учените в България (1998), на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2006). Атанас Пеев е двукратен носител на званието „Почетен член“ на Съюза на краеведите в България и на Българската генеалогична федерация „Родознание“, и е вписан в нейната Почетна книга. Носител е на: званието „Почетен гражданин на Добрич“ (2002); наградата Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2006 и 2011); наградата на Дарик радио „Младостта на традицията“ (2016); Златен почетен знак на град Варна (2019); на Почетната грамота „Златна детелина“ на фондация „Вигория“ (2020) и др