"Вера Су" вече е във Варна

Товарният кораб "Вера Су" вече е на варненското пристанище. Той е бе изтеглен от трите влекача, които го измъкнаха от скалите на Камен бряг.

"Вера Су" вече е във Варна

Операцията стана възможна, след като плавателният съд беше освободен от последното количество от товара. Акцията продължи повече от седем часа и в нея се включиха три влекача.



„Вера Су“ измина първите си метри точно 16 минути след полунощ днес. Подробности за акцията по изтеглянето му и съдбата му оттук нататък се очаква да даде министърът на транспорта,

Изтеглиха „Вера Су“, вече е във Варненския „Вера Су“ заседна край Яйлата на 20 септември, след което започна организация за изтеглянето му и преговори с турския корабособственик.

Опитът за изтегляне, организиран от бившето ръководство на „Морска администрация“ не беше успешен и според наблюдателите имаше забавяне във времето, което доведе и до смяната на изпълнителния директор Живко Петров.

През цялото време имаше спор дали близо 3-те хиляди тона карбамид са опасен товар или няма опасност за екологията. Министър Асен Личев спря първата операция точно по този повод, а пробите от водата показаха повишено съдържание на нитритен азот.

По-късно стана ясно, че становищата от Брюксел не определят товара като опасен. Пробите от водата продължават да се изследват и в момента.

Новият директор на „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов каза, че очакват становище от турския корабособственик дали се отказва от кораба и товара, но това становище все още не е дошло.

И тогава беше организирана новата операция, която в началото не доведе до успех, но снощи - след полунощ, изтеглянето стана факт.

Сега предстои да разберем каква ще е съдбата на капитана и неговият помощник, които останаха в ареста и кой ще поеме възстановяването на средствата, които българската държава изразходва за тази сага. Очакваме още подробности на брифинг в късния следобед.