Добричлии излязоха на протест срещу задължителния зелен сертификат

Недоволни от влизащите в сила нови мерки и задължителния зелен сертификат за дейности на закрито излязоха на протест днес пред Регионалната здравна инспеция в Добрич. Те издигнаха плакати с надпис "Ваксината е личен избор, не условие за работа".

Добричлии излязоха на протест срещу задължителния зелен сертификат

Исканията на протестиращите са да се премахне мярката за искане на зелен сертификат за посещение на закрити помещения. Учителите,медицинските работници и държавните служители да не са задължени да се ваксинират за да практикуват професията си. Ваксинацията да остане при избор на човека ,а не да бъде налагана по дискриминационен начин.



"Против сме да не бъдем допускани на обществени закрити места без този зелен сертификат. Ние не искаме да бъдем принуждавани да бъдем ваксинирани с ваксината за Ковид-19, защото това са нашите тела и ние сами решаваме какво да слагаме в тях. Няма да се подчиним, няма да се ваксинираме, без значение какви рестрикции ще предприемат срещу нас" - заяви Йонка Маринова, която е част от организаторите. 

Димитър Василев заяви, че е на протеста, за да изрази гражданската си позиция и несъгласието си с въвеждането на зеления сертификат. "Той ще ограничи нашите права. Ние не сме антиваксъри, както ни наричат, а напротив. Ние сме специално против тази ваксина, която се налага насилствено и агресивно спрямо хората. Опасенията ни са, че от тук нататък всички ще бъдем задължени да се ваксинираме, за да можем да живеем нормално, а не както казват, когато станат 70% от населението. Ще започнат да ваксинират всички ни, включително и нашите деца"-каза той. 

Сред протестиращите беше и Стефан Станев - доскорощен управител на заведение в града.  "Това, което се случва в държавата е ненормално. Вместо да се използва времето, което беше между тия т.нар. вълни, на хората да им се даде по-голяма гласност как да си засилят имунната система. Това са едни напълно нормални неща, които в момента се отричат. Виждате какво става, и лекари са против ваксината, не може по този начин да се задължават хората. Аз не съм против ваксинирането, против съм да се затварят отрасли и да не се дава право на хората да работят, защото не са ваксинирани"- каза той. 

Утре протестите продължават с нова локация. Недоволните граждани ще изразят недоволството си в 18 часа пред сградата на Областна администрация.