Община Добрич публикува анкета за нагласите относно домашното компостиране

На интернет – страницата на Община град Добрич, можете да попълните Анкета за Вашите нагласи спрямо домашното компостиране.

Община Добрич публикува анкета за нагласите относно домашното компостиране

КАКВО Е КОМПОСТИРАНЕ?


Компостирането е един от най-подходящите и икономични методи за третиране на биоразградими отпадъци. Това е процес, при който органичните вещества се разграждат и превръщат в хумосоподобен материал, наречен компост. Компостът подхранва почвата, изгражда структурата, повишава обмяната на въздуха (аерацията) и осигурява задържането на вода в нея.

ЗАЩО ДА КОМПОСТИРАМЕ?

Чрез правенето на собствен компост:

•  Спестяваме пари като намаляваме необходимостта от закупуването на подобрители за почвата, изкуствени и органични торове;

 

•  Създаваме условия за производство на екологично чисти плодове и зеленчуци;

 

•  Подпомагаме себе си и нашата околна среда;

 

•    Намаляваме значително количеството на битовите отпадъци, достигащи до депата, съответно ще намалим разходите за депонирането им;

 

•    Ще изпълним изискванията и целите за ограничаване на количеството депонирани битови биоразградими отпадъци.

 

 КАКВО ДА КОМПОСТИРАМЕ?

 

Подходящи за компостиране са: голяма част от отпадъците, образувани в нашите домове - хранителни отпадъци: обелки от плодове и зеленчуци, както и стари плодове и зеленчуци, остатъци от хляб, макаронени изделия, утайки от кафе, пакетчета от чай, черупки от яйца, растителни отпадъци: цветя, слама, прясно окосена трева, изсушена трева и листа, дървесни клончета, дървесни стърготини, естествени влакнести материали и платнени остатъци от памук и вълна и други. Всички те съдържат органични компоненти, които се разграждат по естествен път.

 

Анкетата можете да попълните тук.