Съдът допусна нова експертиза по дело за смърт на пътя

Окръжен съд – Добрич, допусна да бъде изготвена съдебно-психиатрична експертиза на пострадалия в пътен инцидент, по наказателното дело срещу 59-годишния Иван Д. Ив. от Добрич.

Съдът допусна нова експертиза по дело за смърт на пътя
Той е подсъдим по обвинение на Окръжна прокуратура, за това, че на 10.11.2009 г. по главен път гр. Добрич – гр. Варна, на около 500 метра преди разклона за с. Стефаново, около 17,30 ч. при управление на лек автомобил „Рено Клио” е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в чл. 20, ал. 2 от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 34-мъж от с. Любен Каравелово, община Аксаково.

Експертизата трябва да изясни степента на съпричиняване от страна на 34-годишния, като прецени доколко концентрацията 4,36% алкохол в кръвта му е намалила неговите възприятия, било ли е възможно да се задържи върху велосипеда и да се движи нормално по пътното платно.

Днес съдебният състав изслуша и прие две автотехнически експертизи, две съдебно-медицински експертизи и комплексната трасологична, автотехническа и медицинска експертиза.

Според съдебно-медицинската експертиза на живо лице 35-годишният е получил контузия на мозъка, довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота, и счупване на двете кости на лявата подбедрица, довело до затруднение на движението от около 3-4 месеца. Втора съдебно-медицинска експертиза установява, че по време на престоя в домашни условия състоянието му прогресивно се е влошило, оформил се е белодробен абсцес, който е обусловил непосредствено настъпването на смъртта.

Автотехническите експертизи констатират, че ако автомобилът се е движел със съобразена с ограничената видимост скорост при къси светлини, и водачът е предприел спиране в момента, в който е могъл да възприема велосипеда, той е имал техническата възможност да предотврати произшествието. Според вещото лице, водачът е имал възможност да възприеме велосипедиста от разстояние 40 метра, а към момента на удара, колелото се е движело на разстояние около 1 – 1,20 метра в ляво от десния край на пътното платно.

Комплексната експертиза посочва, че вероятната скорост на движение на „Реното” е била около 80 км в час, а велосипедът е бил без светлоотразително стъкло върху задния калник. Долната половина от тялото на пострадалия се ударила в предната дясна част на капака на колата, а главата му - в предното панорамно стъкло. След това тялото му паднало на банкета в страни и в дясно от автомобила.

Делото ще продължи на 16.01.2012 г.