Не приеха Бизнес плана на ВиК – Добрич, който предвиждаше близо 5 лева за кубик до 2026 година

Асоциацията по водоснабдяване и канализация не прие новия Бизнес план за развитие на дейността на ВиК – Добрич, който предвиждаше цената на водата да стане близо 5 лева през 2026 година. Това стана ясно на извънредното общо събрание на Асоциацията по ВиК. Представителите на общините гласуваха „против” и „въздържал се”.

Не приеха Бизнес плана на ВиК – Добрич, който предвиждаше близо 5 лева за кубик до 2026 година

На срещата не присъстваха представители на община Балчик и Каварна поради уважителни причини.  


Директорът на ВиК – Добрич Тодор Гикински също не успя да присъства заради здравословни проблеми. Той беше заместен от председателят на съвета на директорите на ВиК – Добрич Саркис Караджиян. „Разбирам, че общините не са съгласни с така предложения бизнес план. Това означава, че дружеството ще бъде обречено на тежка финансова ситуация, в която трудно може да се справи - в периода от 2022 до 2026 година” – каза той и допълни, че не знае как би могло да осъществява дейността си в бъдеще. По думите на Караджиян не приемането на Бизнес плана означава, че ВиК – Добрич няма да може да кандидатства за нова цена на услугата, която предоставя.

„От предложената от нас цена на водата не може да се отстъпи, защото тя защитава инвестициите, които ще се направят. Заплатите, които ще се осигурят на работещите. Основният разход на това дружество е електроенергията, а тя в момента е скочила почти два пъти. В тази ситуация, няма да можем да покриваме заплатите, а да не говорим за инвестиции”- каза още Саркис Караджиян. 

В Бизнес плана, предложен от ВиК – Добрич, цената за доставяне, пречистване и отвеждане на водата през 2022 година е 4,31 лева за кубичен метър, през 2023 г. – 4,36 лева, 2024 г. – 4,56 лева, през 2025 г.  – 4,74 лева, а през 2026 година – 4,93 лева. Всичко с ДДС.

Саркис Караджиян коментира и състоянието на дружеството към момента.

„ВиК – Добрич в последните три години е с много малка печалба. Дружеството беше със задължения над 35 милиона. В последната година тези загуби, които бяха натрупани през годините, са около 15 милиона. Успяхме да намалим тези разходи, това води до облекчаване от финансова гледна точка на дружеството. Разходите за електроенергия по отношение на мегавати в рамките на три години са намалени почти на 50%. В дружеството се работи, но поради тежкото финансово състояние, понякога се създават неудобства на нашите клиенти поради старата канализационна система, липсата  на средства за нова техника и апаратура. Персоналът ни беше около 630 души, в момента е 420 души. При това положение, ако цената не се промени, дружеството е обречено на фалит. Който и да дойде положението няма как да стане по-розово” – заяви той.

След гласуване Асоциацията по ВиК не прие Бизнес плана на дружеството за периода 2022- 2026 година.