Областна комисия „Военни паметници“ проведе заседание

Днешното заседание на Областна комисия „Военни паметници" бе председателствано от областния управител Васил Карапанчев

Областна комисия „Военни паметници“ проведе заседание

Днешното заседание на Областна комисия „Военни паметници" бе председателствано от областния управител Васил Карапанчев .



Участие в работата на Комисията взе Радослав Симеонов - главен експерт в дирекция „Социална политика и политика на военно патриотично възпитание" в Министерството на отбраната. 

По първа и втора точка от дневния ред постъпиха предложения от общините Добричка и Генерал Тошево - да изграждане на нови военни паметници в населени места в общините. Община Добричка предлага да бъде поставена възпоменателна плоча на загиналите във войните от с. Ново Ботево на сградата на кметството в селото. След обсъждане единодушно предложението бе прието. Община Генерал Тошево внесе предложение за изграждане и поставяне на паметни плочи в селата Житен и Кардам. В предложението се предвижда в с. Житен да се поставят две плочи - едната с имената на загиналите жители на селото, а другата - на загиналите в битката за с. Житен, които са от други населени места в страната. Представителят на община Генерал Тошево Маргарита Великова уточни, че предложението за паметна плоча с имената на загиналите жители на селото е на инициативен комитет от хора от селото. По второто предложение - за паметна плоча в с. Кардам, се предвижда на нея да бъдат изписани имената на загиналите във войните от селата Кардам, Огражден, Чернооково и Йовково. С гласуване единодушно предложението бе прието.

Секретарят на комисията гл. експерт ОМП инж. Красимир Куртев докладва внесените предложения от общини за ремонт и поддържка на военни паметници на територията на областта. След обсъждане членовете на Комисията гласуваха да се предложат за отпускане на средства за ремонт военни паметници в селата Красен и Извор в община Генерал Тошево, както и паметникът на ген. Тошев в общинския център, и в селата Долина, Житница и Карапелит в община Добричка.

 Всички решения на Областна комисия „Военни паметници" ще бъдат изпратени за съгласуване в Министерство на отбраната.