Влезе в сила забрана за улов на зимноразмножаващите се риби

Съгласно Закона за рибарството и аквакултурите, зимноразмножаващите се риби са защитени със забрана за риболов за период от цели 4 месеца. Под специална закрила попадат речната (балканска) пъстърва, а също и сивен, сиг, пелед и езерна сьомга, предаде НЛРС-СЛРБ.

Влезе в сила забрана за улов на зимноразмножаващите се риби

„Сухият режим“ е доста дълъг и това не е случайно. Инкубацията на хайверните зърна е продължителна при суровите зимни условия. И ако повечето от споменатите риби имат епизодично присъствие в нашите водоеми, балканката е типично наша риба и е най-популярният обитател на планинските реки. Заслужава да бъде оставена на спокойствие през брачния период, за да даде здраво поколение.



При случаен улов на риби от споменатите видове, те следва незабавно да се върнат обратно във водата. А ако бъдат забелязани бракониерски прояви и улов в забранен период, от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури напомнят да се алармира на тел 112.

Американската пъстърва не попада в забранителния списък, тъй като науката твърди, че не се размножава по естествен път в нашите географски ширини. Тя ще бъде основен обект на риболов по много от частните водоеми през цялата зима.