Васил Карапанчев: Към момента няма теч на гориво и изпускане на товара на кораба "Вера Су" в морето

„Проблемът е сериозен и показва, че страната ни на практика не разполага с подходяща техника и алгоритъм за действия, които да се приложат за извличане на кораба от мястото на засядане” – това заяви днес областният управител Васил Карапанчев на брифинг във връзка със заседнали край Яйлата кораб „Вера Су”.

Васил Карапанчев: Към момента няма теч на гориво и изпускане на товара на кораба "Вера Су" в морето

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев вчера лично е провел заседание на функциониращия кризисен щаб.  На срещата са присъствали всички представители на институции, имащи отношение към намиране на решение на проблема.  



По думите на Карапанчев са били обсъдени всички възможни варианти, които да доведат до решаване на създадената ситуация, без да се нарушават екологичните норми. 

„Следи се екологичната обстановка, непрекъснато се наблюдава и се вземат проби от морската вода в района и около кораба. Периодично се проверява и състоянието на дъното на плавателния съд с техника и водолази. Към момента няма теч на гориво и изпускане на товара на кораба в морето” – заяви той. 

Има готовност за укрепване на кораба с още котви при влошаване на времето. Те ще бъдат донесени от Варна. 

„Това, което евентуално ще бъде направено, е логистично да бъдат преместени две четиритонни котви от Варна в Каварна, за да са в близост и при необходимост с тях допълнително да бъде укрепен кораба” – допълни областният управител.

Карапанчев допълни, че екипажа на кораба се поддържа непрестанна връзка и при необходимост ще бъде евакуиран. Установени са и се поддържат контакти и със собственика на плавателния съд.