Учениците от ПГЗ „Тодор Рачински” в Генерал Тошево ще се докоснат до бита и делото на хайдутите

Открит урок по родолюбие ще проведе " Дружина Хайдути " Варна с учениците от Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” в Генерал Тошево. Това съобщи за Добрич онлайн Йордан Вашев.

Учениците от ПГЗ „Тодор Рачински” в Генерал Тошево ще се докоснат до бита и делото на хайдутите

Облечени в традиционни хайдушки дрехи, препасали оръжия от онова време, войводите ще пренесат учениците във времената на хайдушките дружини. Гимназистите ще имат възможността да научат повече за бита и делото на тези смели българи, как се е зародило хайдушкото движение в България, каква е връзката между народа и хайдутите и защо са ги наричали закрилници на народа. Учениците от гимназията в Генерал Тошево ще научат още каква е била структурата и числеността на една хайдушка дружина. 


„Минаваме през вековете, стигаме до най-тежкия период - т.н. кърджалийски времена – края на XVIII и началото на XIX век. Това е периодът, в който Османската империя е раздирана от междуособици,  няма пари да плаща на наемници и на еничари, тъй като губи поредната война с Русия. Поробителите формират банди и започват да нападат и грабят българските села и малките градове. Тогава са най-силно се развива хайдушкото движение, даже цели села и градове се въоръжават, за да спрат кърджалиите и даалиите. Това е периодът, в който сдружението се е конкретизирало” – сподели Вашев.

Децата ще се запознаят с книгата на Раковски  „Горски пътник”, която по думите на Вашев коренно обръща мисленето на хайдутите и революционерите. 

„Минаваме през комитетите на Левски, четите на Ботев, Караджата и Хаджи Димитър, Филип Тотю. Стигаме до Априлското въстание – Освободителната война, и отиваме към последния хайдутин Ильо войвода, който заедно с Раковски, създава Втората българска легия и участва в Руско-турската освободителна война” – сподели още той. 

Ще бъдат представени части от филма „Смутни времена” по романа на Вера Мутафчиева, който хайдутите са заснели. Той представя именно този най-тежък момент, наречен кърджалийски времена. 

Освен интересните исторически факти и истории от живота на хайдутите, ще бъдат показани автентични оръжия от края на XVII до XIX век.

„Ще наредим автентично оръжие, ще им разкажем за оръжията, по какъв начин се зареждат, как са ги носили. Повечето оръжия, който ще покажем, са балкански, въпреки, че има много оръжия от Африка и от Азия, просто защото Османската империя е била огромна, във всеки район се е произвеждало оръжие” – сподели още Йордан Вашев. 

Най-старото оръжие е 250-годишна пушка. Тя е произведена в Сливен и носи името Сливенско шишане.

Откритият урок по родолюбие ще се проведе на 29 септември в Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” в Генерал Тошево. Началният час е 10 часа, за да могат да се обхванат всички ученици, уроците ще бъдат два.