Музей на отпадъците и рамки за снимки на открито радват туристите на плаж Езерец

Екоактивисти с призив нагледно- промяна започва от всеки един от нас !

Музей на отпадъците и рамки за снимки на открито радват туристите на плаж Езерец

Две нови пейки, рамка за снимки и музей на отпадъците, както и още информационни табели в близост до Бункера на плаж Езерец са поставили през това лято доброволците от Място Езерец, Читалище Отец Паисий Езерец, Public Environmental Center for Sustainable Development и Ивайло Добрев.



„Всичко това реализираме като част от инициативите ни за подобряване на градската и околната среда в рамките на Място България и дългогодишното ни партньорство с BG Бъди активен, с подкрепата на фондация Кока Кола, каза Гергана Димитрова от Място Езерец в интервю за Добрич онлайн.

Промяната започва с всеки един от нас, сигурна е тя. Честно казано не е лесно да събереш доброволци, но ние сме щастливци да получим подкрепата на местните читалища, училища и организации, защото успяхме да въвлечем именно децата. Изключително силно вярваме, че те са бъдещето и ако те имат това отношение към природата - да я опазват, да рециклират и да съзнават какво потребяват и по какъв начин, е определено правилната посока. Прави ни впечатление, особено докато правихме акциите в по-силната част от сезона, имаше и хора, които съвсем импулсивно решиха да се включат и ни помогнаха. Бяха наши доброволци - събираха боклуци и ни помогнаха да изградим музея. Доброто наистина заразява и ако всеки един от нас в ежедневието си прави по нещо малко, ние вярваме, че с натрупване нещата ще се получат. С малки стъпки към голямата промяна!, категорична е тя.

Фасовете и пластмасовите отпадъци са силен акцент в проведените морски кампании за лято 21. Като част от инициативите на BG Бъди Активен и на Място България, младите хора обръщат внимание основно на пластмасовите отпадъци и алармират, че още един голям замърсител се явяват фасовете. 

Много голяма част от хората, мислейки, че фасовете са с по-кратък срок на разграждане, неглижират замърсяването, но те за съжаление, попадат в екосистемата като цяло и пречат и на флората, и на фауната и не би трябвало да бъдат част от плажа и изобщо от природата, обяснява Гергана.

Количествата фасове, които доброволците са събрали, определят като потресаващи. 

Не по-малко количество и пластмасови отпадъци са прибрани в общо петте акции за почистване на петте плажове и плажни зони по Северното Черноморие, към които ние се бяхме насочили. Там на акция от по 2-3 часа, това са може би не повече от 2 километра, се събираха 20-на чували с боклуци. Само пластмаса. Това също е голям проблем, обобщава екоактивистът Гергана.

Оригиналната идея да направят Музей на боклука на плаж Езерец е дело екипа на Място Езерец с помощта на една организация, която също оперира на територията на селото и техните дороволци. 


Нашият екип и местни жители сме основният екип сътворители, както и нашият партньор Ивайло Добрев. Идеята си беше наша, изпълнението също и се надявам да има ефекта, който търсим, разказа Гергана Димитрова.   

Обратната връзка за постигнатото и посланията им чрез акциите за почистване и промяна в нагласите към опазване на околната среда младите хора виждат в любопитството и големия интерес, който има към постигнатото вече.

Имаме отзиви и на нашата страница във фейсбук, допълва събеседничката ми. Повечето хора ни поздравяват, намират идеята за оригинална, а ние се надяваме, че ще им въздейства и следващия път ще се замислят, когато оставят отпадъци в природата

Музеят е направен в края на сезона, в последните седмици на месец август. Той е част от всички инициативи, които доброволците са организирали за 7-8 месеца – почиствания, фестивали, работа с деца и местни читалища.


Всичко – включително работата на MOUSE – нашият артист, който създаде бункера и направи този красив стенопис, е от тази година. Това си беше поредица от събития и от 2021 остават на открито музеят, заедно с рамката за снимки и пейките, обяснява Гергана. 

А младите хора имат още много идеи за догодина, работата им продължава. Каузата – да се увеличи гражданската активност и обществената отговорност на хората, а публичните пространства да бъдат по-чисти, красиви и достъпни, да се превръщат в център на социалния живот в местната общност.