СВЕТЪТ ОТБЕЛЯЗВА МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА КОНТРАЦЕПЦИЯТА

Кампанията цели да насърчи младите хора да говорят за възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово-преносими инфекции.

СВЕТЪТ ОТБЕЛЯЗВА МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА КОНТРАЦЕПЦИЯТА

Световният ден на контрацепцията се отбелязва всяка година на 26 септември. Във всички страни по света се организират различни по вид дейности, с които се показва отговорността им към нуждата от увеличаването на знанията за предпазването от нежелана бременност и репродуктивното здраве. У нас, за жалост, темите секс, бременност, полово-преносими заболявания все още не са често коментирани.


Установено е, че голяма част от учениците не са информирани за методите за предпазване от нежелана бременност, не познават и препаратите, които могат да се прилагат до 72 часа след непротектиран полов акт.

По неофициални данни в България всяка година над 100 000 жени правят аборт. Висок е и броят на нежеланите деца, настанявани в социалните домове.

Съществуват доста грешни становища по отношение на контрацептивите. Не е вярно, че след продължително използване на контрацептиви не може да се забременее. Не е вярно също, че от контрацептивите се пълнее.  В случай, че се напълнее, това означава, че контрацептивът не е подходящ и трябва да се замени с друг. Грешно е  и становището, че  тези препарати предизвикват рак. Сериозна заблуда е да се мисли, че  оралните контрацептиви  предпазват от сексуално предавани инфекции. Жените, които са използвали дълго време контрацептиви и желаят да имат деца, е добре да се въздържат от забременяване два месеца след спирането им.