Български проекти са сред победителите в конкурса на ЕС за млади учени за периода 2020—2021 г.

Европейската комисия обяви победителите в 32-то издание на конкурса на ЕС за млади учени. Награди се връчват на шест проекта от България, Германия, Ирландия, Испания, Турция и Украйна.

Български проекти са сред победителите в конкурса на ЕС за млади учени за периода 2020—2021 г.

Победителите ще получат 7000 EUR за всеки от своите забележителни проекти в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), както и в социалните науки. Сред многото теми на научните изследвания бяха квантовите изчислителни технологии, иновативните слънчеви клетки и статистическото проучване на половото стереотипизиране на 5—7 годишните.


Втората и третата награда печелят проекти от България, Чехия, Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Швейцария, Турция, Беларус и Канада.

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: "Поздравления към всички победители в тазгодишния конкурс за изключителните им постижения. Миналата година ни показа значението на високите постижения в областта на научните изследвания и иновациите за преодоляване на кризите, които засягат всички нас. Този конкурс отбелязва ново поколение таланти, чиито открития и иновации ще бъдат от съществено значение за оформянето на бъдещето, в което искаме да живеем. Наистина се гордея с изключителната работа на нашите млади хора."

Конкурсът на ЕС за млади учени беше създаден от Европейската комисия през 1989 г., за да насърчи сътрудничеството и обмена между младите учени и да им даде възможност да бъдат наставлявани от някои от най-изтъкнатите изследователи в Европа. Той също така има за цел да насърчи младите хора да се обучават в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката, и да се стремят към кариера в областта на науката.

Тази година участваха 158 обещаващи млади учени на възраст между 14 и 20 години, идващи от 34 държави. Учениците представиха 114 различни проекта пред международно жури на известни учени, председателствано от д-р Attila Borics от Унгарската академия на науките. Победителите получиха общо 93000 евро под формата на награди, разпределени между 18-те основни награди, както и други награди, като посещения на някои от най-иновативните организации и дружества в Европа. Те бяха обявени по време на церемония в Университета в Саламанка, Испания, след двудневен виртуален конкурс.

Подробният списък на победителите може да бъде намерен тук.