ДВОРЕЦЪТ В БАЛЧИК КАНИ НА БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ "ГЛОРИЯ НА БЕЛКАНТОТО"

Целта на концерта е възстановяването, консервацията, реставрация и социализацията на раннохристиянската църква в местността "Николица" - Ракитово

ДВОРЕЦЪТ В БАЛЧИК КАНИ НА БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ "ГЛОРИЯ НА БЕЛКАНТОТО"

ДКИ "Културен център "Двореца" и Фондация "Николица" организират благотворителен концерт  "Глория на Белкантото". Събитието ще се състои на 21 септември (вторник). от 18:30ч. в Каменна зала с участието на Марена Балинова - сопран и Петер Райхл – клавир.



 

Марена Балинова учи едновременно във Виенската музикална академия и Виенската консерватория. Владее до съвършенство стила белканто. Австрийската преса я нарича "BELCANTO DIVA", печели различни международни конкурси и специализира при едни от най-големите белкантисти на нашето време като Грейс Бамбри, Мирела Френи, Мариела Девия, Франциско Арайза, Виторио Терранова, Ерик Халфарсон, Рената Скотто и др. Концертира във Виена, Залцбург, Мюнхен, Цюрих, Тулуза, Париж, Нант, Нейпълс, Одеса, Кахор, Киев, Чикаго, Ню Йорк, Блумингтън, в университета Индиана - като пример за белкантото, София, Варна и др. Изявява се и като автор на научни публикации, които са разпространени от най-голямото в света издателство за наука "Шпрингер". Участвала е като организатор и солист в редица благотворителни коцерти, сред които концерт за ООН под патронажа на Кофи Анан и бившия австрийски президент г-н Томас Клестил, министъра на културата на Австрия г-н Герар. Със събраните средства са построени болница за родилки в Сараево, както и детска болница в Етиопия. По покана на университета Индиана в САЩ изнася солов рецитал посветен на Джудита Паста.

Петер Райхл е многопластов музикант-виртуоз на пиано. Роден е в гр. Папенхайм, Германия. От ранно детство той се занимава с музика. Свири превъзходно на орган, цигулка, виолончело и пиано. Учи църковна музика, композиция, импровизация и дирижиране. Интересите му и професионални постижения не свършват до тук. Завършва техническия университет в Мюнхен с физика, математика и философия, Чърчил колеж в Кеймбридж със специалност математика и информатика. Професор е във Виенски университет. Ръководи катедра по информатика. Автор е на множество публикации и книги, намерили своето място в най-престижните издателства за наука и техника в света. Любовта му към оперното изкуство и невероятните му познания в почти всички оперни стилове му позволяват да акомпанира различни оперни певци и да изнася рецитали с тях.