Държавната агенция „Закрила на детето“ търси „Посланик на доброто“

За поредна година Агенцията ще връчи и отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“. Предложения се приемат до 26 октомври 2021 година

Държавната агенция „Закрила на детето“ търси „Посланик на доброто“

За поредна година Държавна агенция „Закрила на детето“ (ДАЗД) организира две конкурсни инициативи - отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“, и наградата „Посланик на доброто“. Наградите се присъждат всяка година като признание за развитие и утвърждаване на правата на децата и осигуряване на условия за щастливо детство. Областният управител Васил Карапанчев уведоми писмено общините, неправителствени организации, Регионален инспекторат по образование и Регионална дирекция „Социално подпомагане“ за инициативите и приканва всички, имащи отношение към грижата за децата и създаването на условия за тяхното пълноценно развитие да се включат в конкурса или да номинират кандидати. Номинации се приемат до 26 октомври 2021 г.



Отличителният знак „Аз гарантирам щастливо детство се връчва за постижения в четири категории:

1. Устойчиво развитие;

2. Успешна промяна;

3. Значима иновация;

4. Значимо партньорство.

За отличието могат да кандидатстват или бъдат номинирани общини, юридически лица, доставчици на социални услуги за деца, детски градини, училища, центрове за специална образователна подкрепа, читалища и др. Всеки кандидат може да кандидатства или да бъде номиниран само в една категория.

Участието в конкурса става чрез попълването на формуляр (съответно за кандидатстване или за номиниране), съдържащ данни за номинираната организация/институция, както и мотивите за номинацията. Формулярите са достъпни на сайта на Държавната агенция за закрила на детето – https://sacp.government.bg. Към формуляра следва да бъдат представени и доказателства, удостоверяващи постиженията.

Наградата „Посланик на доброто“ се връчва на личности, включително и деца, граждански организации допринесли за промяна в живота на семейства в затруднено

положение. С инициативата ДАЗД търси истории за сторено добро от цялата страна, като най-вълнуващите от всички ще бъдат заснети и популяризирани от Агенцията. За участие могат да се изпращат истории за сторено добро с обем: до една стандартна страница за всяка история – A4, 2500 знака; в срок до 26 октомври 2021 г., като се посочи и лице за контакт.

Формулярите и съпътстващите документи следва да бъдат изпратени на https://sacp.government.bg.

Наградите ще бъдат определени от комисия, ръководена от председателя на ДАЗД. В комисията ще участват представители на Съвета на децата към ДАЗД, експерти, общественици, представители на медиите и др.