Кукленият театър в Добрич кани на премиера зрители от 4 до 104 години

Премиерата на „Юнашка приказка“ ще се играе на 16.09. (четвъртък) от 18.00ч.

Кукленият театър в Добрич кани на премиера зрители от 4 до 104 години

„Режисьор е Веско Анев, сценографията е на Адриана Анева. Екипът, който участва като актьорски състав са Мила Демирева, Теодора Желева и Иван Иванов. Общо взето това е една доста отдавна правена пиеса. Преди около 20 години. Затова решихме да я възстановим, оказа се, че и материалната част е запазена и тя ще бъде като нова за нашата публика. Отдавна са пораснали децата, които са гледали представлението преди 20 години, разкри на пресконференция днес Петър Петков - директор на Държавен куклен театър „Дора Габе“, Добрич.




Режисьорът Веселин Анев изтъкна, че възстановяването на тази пиеса след толкова много време е съвсем логичен акт, тъй като неин автор е невероятният български автор и драматург Людмил Станев. Той се очаква да присъства и на премиерата в четвъртък.

„Людмил Станев е доктор – психиатър. Даже сега по време на пандемията, се хвърли да работи в бърза помощ, за да помага на хората. Всеки, който е чел неговите книги, знае, че той е един изключително дълбок и интересен автор. При него няма една тема, която да хване, да развие, да кулминира и да завърши, докато направи това с основната тема, той преплита още десетки, а в книгите му и стотици подтеми, проблеми, които се опитва да извади, на които се опитва да обърне внимание,на които да се опита да заостри вниманието ни, за да не се затъпяваме социално. Това е изключително силно заложено в тази пиеса. Когато си говорихме с него, защото пипнахме текста, опростихме го, той каза, че е започнало да заприличва на трагикомедия. Аз отговорих, че ако направим трагикомедия за деца, това ще е първият случай в кукления театър“, обясни пред журналисти режисьорът.


Цялата пиеса се обосновава на народната приказка за звездочелия юнак и неговия кон рогат. В същото време тази приказка се ражда в главите на трима отрудени хора, които цял живот мъкнат едни чували и рядко им плащат. Цял живот са гладни. В приказката присъства като главен герой- един салам, всички се стремят към него, но накрая никой не стига до него. 

Г-н Анев повдигна завесата на сюжета, обяснявайки че посланието е изключително силно, с ярко чувство за хумор. Актьори играят едновременно по 4-5-6 образа в спектакъла. Едновременно играят в жив план и в същото време сами си строят сценичната среда. Те си правят и развалят декорите, всичко тече ала театър комедия дел арте, т.е. в момента едва ли не се измисля всичко. Звуковата среда е от звуците на сцената. Разбира се всичко е много подготвено и направено и по този начин спектакълът носи в себе си две основни линии. Едната е към децата, където е силно засегната темата за приятелството, всеотдайността, думата, която даваш, за честността, ако щете и за любовта. 

 За възрастните линията е с послание: внимавайте с кого се обграждате, с кого контактувате, кои са приятелите ви, кого величаете, че дори и за кого и защо се жените. Много сериозни теми са засегнати в постановката, но всичко е поднесено по един лек, сатиричен начин. Ориентирана е към публика между 4 и 104-годишна възраст,по думите на театралите.


Директорът на Кукления театър изтъкна, че този месец програмата ще включва близо 30 представления. След 25 септмрви започват нови репетиции на аглийската приказка „Трите прасенца“. Неин режисьор ще бъде Даниела Христова. 

До края на годината се очаква да бъдат възстановени и други заглавия от афиша на Кукления театър - като „Неродена мома“ и „Тайнственото речно конче“. 

В края на пресконференцията режисьор и директор напомниха, че Държавният куклен театър „Дора Габе“ Добрич разполага с два уреда за дезинфекция и за пречистване на въздуха. Те служат за допълнително осигуряване на безопасна среда, както за актьорите на сцената, така и за зрителите в залата.