637 са първокласниците в Добрич тази година

Очаква се 637 ученици да прекрачат за първи път учебните заведения в Добрич. Това обяви днес зам.-кметът д-р Емилия Баева. Тя припомни, че миналата година първокласниците са били 653, това е с близо една паралелка по-малко.

637 са първокласниците в Добрич тази година

Тази учебна година се очертава да е по-различна от предходната. 



„През миналата учебна година имаше училища, които нямаха нито един заразен с Ковид-19, но бяха затворени. Тази година системата е по-гъвкава. Всички ние, както и учителите и министерството на образованието, се надяваме годината да е присъствена колкото се може по-дълго. Но ще бъдем готови и за онлайн обучение с класна стая. Всички се надяваме, че ако се наложи, това ще бъде за кратко и само за определен клас, училище. Насоките са такива минимално да общуват учителите и учениците от различните класове” –каза д-р Баева. 

Повечето от училищата са взели решение да бъде открита официално учебната година за първи клас, а там, където обучението започва след 7 клас, да има официално откриване само за 8 клас. 

В във всички 17 общински училища снабдеността с учебници също е осигурена. Всички учебни заведения са получили учебниците така, както са ги заявили от съответните издателства. 

Във всички училища са извършени освежавания на класните стаи.

„Три училища кандидатстваха и получиха финансиране за изграждане на СТЕМ образователен център, и тези центрове вече са готови. Това са училищата „Стефан Караджа”, „Любен Каравелов” и „Климент Охридски”. Друг мащабен ремонт тече в момента в СУ „П. Р. Славейков”, което спечели един проект към американското посолство за ремонт и подобряване на енергийната ефективност във физкултурния салон и актовата зала. Дейностите по този проект ще приключат утре – преди откриването на учебната година” – посочи още д-р Емилия Баева. 

В двора на Аграрната гимназия има разположен трафопост, който в момента се ремонтира. Очаква се строителните дейности по него да приключат през ноември. Тъй като се намира в двора на училището, ремонтите няма да повлияят на учебния процес и спазването на противоепидемичните мерки. 

Състоянието на отоплителните системи и физкултурните салони в училищата е добро, от Общината не очакват там да възникнат сериозни проблеми. 

 Д-р Емилия Баева пожела на всички учители и ученици да бъдат здрави и ги призова да спазват мерките с разум и убеденост, за да могат да бъдат наистина ефективни.