Министърът на културата Велислав Минеков отговаря на журналистически въпроси в Балчик

Търси се решение на проблеми, касаещи археологически обекти в Калиакра, района на Дуранкулашкото езеро, както и по казуса с двете каси на Двореца в Балчик

Министърът на културата Велислав Минеков отговаря на журналистически въпроси в Балчик

По време на брифинг, провел се в Държавен културен институт-Културен център „Двореца“ в Балчик, служебният министър на културата проф. Велислав Минеков очерта няколко проблема, по които се правят проверки.



„Проблемът с двете каси на входа на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик не е единствен. Дотук стъпки не са предприети. Разглеждаме всичко, което се е случило в миналото. Тепърва ще мислим как да решим проблема, защото това е ужасяващо. Аз днес имах самостоятелна разходка и няколко пъти срещнах разгневени граждани. Наистина побеснели от това, че веднъж плащат на един вход, след това на друг - още веднъж. За съжаление, това наистина застрашава управлението в „Двореца“. Трябва да направим постъпки, за да повишим статута на целия „Дворец“. Ще говорим с директора на паметници на културата. Ще искаме истинска едностранна намеса на държавата, а не различни субекти, които нямат отговорност, каквато е необходима“.

Министър Минеков определи като безотговорно управлението на Ботаническата градина от Софийския университет. Също като безотговорно бе определено и предишното управление на комплекса от страна на Министерство на културата. Той  изрази готовност за работа, за да има обектът ясно управление и статут. Според него, комплексът е „крайно време да бъде обявен за архитектурен резерват“.

 Следващата стъпка ще бъде среща и разговор с министъра на образованието Николай Денков, с министъра на околната среда Асен Личев и премиера Стефан Янев. 

 „Било е изключително удобно на всички предшественици, включително и на тези в университета, да живеят в това удобство, без да мислят за неудобството, което причиняват на посетителите“, коментира служебният министър на културата. 

Предстоят проверки и решения за още няколко културни обекти -  нос Калиакра и острова на Дуранкулашкото езеро.

„Има недоволство от управлението на Калиакра. Че не се поддържа. Искам да се уверя дали е така. До Дуранкулак отиваме до острова. Още от първия ден, когато станах министър, получих съобщение, че ситуацията там е изключително тъжна. Говорим за една от най-старите цивилизации не в Европа, а в света! Това е грешно дело- да се изостави този обект, коментира емоционално министърът. 

„Имало е посещения на времето, още от 80-те години, имало е и организиран туризъм, сега това е гробница не само в прекия смисъл. Истинска гробница - това, което видях като пейзаж от там! Това е резултат от много неясна практика при завършване на археологически проучвания, когато се извършва частична консервация и обектът се оставя на природата. Това е масово в цялата страна – ще го видите в Пловдив, Созопол, Видин. Изоставени обекти и непотърсени от никого. Относно Калиакра, проф. Минеков коментира, че сигналите са заради търговците, както и че обектът е неподдържан. Коментарът на служебният министър на културата бе, че е нужна частична реставрация и консервация на някои елементи от историческия музей.