Студентско късометражно кино и концерт класическа музика на „Виа Понтика“ през уикенда в Балчик

Втората прожекция на филми, отличени в 16-я конкурс за наградата CILECT PRIZE 2021, е предвидена за съботния 11 септември.

Студентско късометражно кино и концерт класическа музика на „Виа Понтика“ през уикенда в Балчик

И през тази година Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ предоставя на участниците и гостите на форума възможността да видят филми, отличени в престижната класация на елитни училища за киноизкуство от цял свят. В компилацията THE CILECT PRIZE 2021 са включени общо 248 филма – 106 игрални, 87 документални и 55 анимационни.


Всяко училище - член на СИЛЕКТ, има право да участва с по един филм в категориите за игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Изпратените студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE. Всяко учебно заведение гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории.

Прожекцията ще започне в 20.00 ч. в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ „Двореца“. Сред избраните заглавия за съботната вечер са „Анатомия на един чешки следобед“, „Недовършени животи“, „Листенце“, „Не забравяй да се усмихваш!“, „В колона по двама“.

Във вечерните часове Beach bar Delano ще събере участниците в студентския фест за DJ PARTY.

Уникален концерт на студенти и преподаватели в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ е фестивалното събитие в неделната вечер. Организаторите на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ очакват жителите и гостите на на Белия град в 18.00 ч. в Културен център „Мелницата“.

Входът на всички събития в рамките на феста е свободен, но ще бъде ограничен до запълване на 50% от капацитета на организираните седящи места или не повече от един човек на 8 кв. м в галерии и музеи. Ще се следи за спазването на физическа дистанция, не по-малка от 1.5 м, и носенето на защитни маски.