Надежда Цанова и Петър Македонски с концерт в добруджанското село Пчеларово

В концерта ще прозвучат творби от Васил Казанджиев, Панчо Владигеров, Румен Бояджиев-син, Джордже Енеску и др.

Надежда Цанова и Петър Македонски с концерт в добруджанското село Пчеларово

На 10 септември (петък) от 19,00ч. в артистичния дом на маестра Константина Петкова известният дует Надежда Цанова и Петър Македонски ще изнесе концерт по повод рождения ден на академик Васил Казанджиев. Входът за събитието е свободен.



През 2009 година, „Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър“ от Дмитрий Шостакович събира на сцената на музикалната академия в София двама изявени, млади инструменталисти, носители на престижни награди от национални и международни конкурси.

Надежда Цанова е носител на повече от 20 награди от национални и международни конкурси между който са - International piano competition "Flame " ,Paris ,France , International piano competition "Mayenne" , France ,Sergei Prokofiev -Donetsk ,Ukraine , Debut Berlin - Berlin ,Germany. Концертирала е в Белгия ,Холандия ,Франция ,САЩ , Япония ,Китай ,Турция , Испания ,Италия ,Чехия ,Германия и др. Притежава изключително разнообразен репертоар, не само като солист ,но и като камерен музикант. През периода 2016-2017 реализира три успешни турнета в Япония и Китай.

Петър Македонски притежава първи награди от 16 конкурса, между които „Охридски Бисери“ – Р. Македосния, „Конкурс за чешка и словашка музика“ – Варна, България, „Конкурс за немска и австрийска музика“ – Бургас, България.Като солист е концертирал във Франция, Германия, Италия, Швейцария, Испания, Чехия, Корея, Япония. В соловия му репероар са концертите за тромпет и оркестър на Хайдн, Хумел, Неруда, Арутюнян и други. Като солист-тромпетист е работил в Софийска Опера и Балет, Филхармония София, а от 2013 година е соло тромпетист в симфоничния оркестър на Българско Национално Радио.

Успехът на първия им концерт с Нов Симфоничен Оркестър е повод за нови съвместни, творчески проекти. За много кратък период Надежда и Петър печелят повече от 5 награди от наши и международни конкурси. Наградите им носят покана за концерт във Френското Национално Радио през 2018 година и записи на целия им репертоар за „Златния фонд“ на Българско Национално Радио. Дуото печели наградата на БНР, Музикант на годината в категория „Ансамбъл“ за 2017г.

Концертът на Дмитрий Шостакович е тяхната творческа визитка и те го изпълняват многократно с различни диригенти и оркестри, на престижни концерти и фестивали в България и по света, последният от които в Чикаго с оркестъра на Чикаго Илинойс под диригентството на Стилиян Киров.