Ресторантьори от Добрич излязоха на протест срещу по-строгите противоепидемични мерки

Собственици, управители и работници в заведения от Добрич излязоха на протест, за да изразят недоволството си от въведените днес по-строги мерки срещу разпространението на Ковид-19.

Ресторантьори от Добрич излязоха на протест срещу по-строгите противоепидемични мерки


Те бяха подкрепени от музиканти, производители на стоки, подпомагащи бизнеса и представители на арт школи. 


С плакати с надписи „Искаме да работим”, „Ковид-19 няма работно време” и „Ваксината е личен избор” недоволните граждани се събраха на пл. „Демокрация”. Очакванията им са да се преразгледа заповедта на министъра и да не бъдат принуждавани да искат документи за ваксинация в заведенията си. 


За да подкрепи своите колеги на протеста днес беше зам.-председателят на Сдружение на заведенията в България – Марин Сотиров. „Тук съм, за да подкрепя колегите от Добрич. Първият протест беше във Варна, той беше най-силният до момента – събраха се около 5 000 души, последва протест във Велико Търново с над 3000 души, в Пловдив също. Те искат да работят, ние заставаме зад служителите си, защото в момента те остават без доход, без никакви доходи и никаква надежда, защото няма социални мерки. Това, което министър Кацаров твърди, че с влизането на тези забрани, автоматично се активира и някакъв план със социално-икономически мерки, е пълна лъжа. Нито пари има, нито договорени компенсации” – заяви той. 


„Днес сме тук основно  да заявим, че има една нелегитимна заповед, издадена от здравния министър. Тази заповед изпреварва социално-икономическите мерки. Няма как в момента тези хора да се съобразят с тази заповед и да останат без работа, да нямат средства да посрещнат текущите си нужди и да си плащат кредитите. Тези хора са обречени на други болести, които ще се появят в даден момент. Ако това е здравната мярка, аз не я разбирам. Нямаме нищо против мерките, но да има някакви социално-икономически мерки, които в момента ги няма” – заяви регионалният координатор на Българската асоциация на заведенията Георги Филипов. 

„Искаме работа за заведенията, искаме работа за нашите служители, те да бъдат компенсирани достойно, а не като миналата година да останат без хляб. Не знаем колко дълго може да продължи, не бива да допускаме да оставим без работа и обезщетение хората, с които работим от толкова много време. За изминалата година имаме някъде около 14 обекта, които затвориха и не можаха да отворят. Това са заведения под наем или със сезонен характер. Не търсим загуби, ние искаме да работим, ние не търсим от държавата помощи” – Димитър Димитров – председател на браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за регион Добрич. 

Кристин Стойчева е студентка в Медицинския университет във Варна. За да се издържа, тя работи в нощно заведение в Добрич. „Искам сама да се издържам, а това няма как да стане, защото вече не работя. Трябва да разчитам на моите родители, а нито един млад човек не иска това” – каза тя. 

Гани Колев се занимава с производство и търговия на яйца. „Тук съм, за да подкрепя колегите, защото ние сме като скачени съдове. На мен половината от фирмата ми зависи от тях. Ако тях ги няма, трябва да съкратя хората. Цените без правителство скочиха двойно, а ако тях ги няма, става още по-трудно. Ако ще затворят ресторантите, да затворят и градския транспорт и футболните мачове и през пръсти да го карат” – сподели той. 


С викове „Искаме да работим” и „Много сме, силни сме” протестиращите  преминаха през центъра на Добрич, като пред всяко затворено заведение, те ръкопляскаха, а пред работещите приканваха персонала да ги подкрепи. Десетките недоволни граждани затвориха за минути част от кръстовището до „Стара къща” в посока „Бакарди”.