105 години от Добричката епопея отбелязаха край село Козлодуйци

Жители и гости на Община Добричка се събраха днес на Мемориала в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа край село Козлодуйци, за да отбележат 105-ата годишнина от Добричката епопея.

105 години от Добричката епопея отбелязаха край село Козлодуйци



Честването започна с панихида за героите, загинали в Добричката епопея. 


Сред официалните гости на събитието бяха кметът на община Добричка Соня Георгиева, областният управител на Добрич Васил Карапанчев, председателят на Общинския съвет на община Добричка д-р Ердинч Хаджиев, капитан III ранг Красимир Иванов – началник на Военното формирование 44320 – Сенокос, зам.-началникът на Военното окръжие в Добрич - майор Генади Генов, Тони Йорданов – дарил финансови средства за изграждането на мемориала край с. Козлодуйци, общински съветници, кметове и кметски наместници, жители и гости на община Добричка. 


 „Радвам се, че потребността да почетем паметта на загиналите за свободата на България и на добруджанската земя отново ни събира днес. Има събития, които са неподвластни на забравата, които не просто остават в историята. Те чертаят бъдещето на един народ с посланията, които носят. Добричката епопея несъмнено е сред тях, защото след 105 години безпримерният героизъм на българите, сражавали се на бойните полета на Добруджа през септемврийските дни на 1916 година, ни учи как се обича Отечество и как се отстоява свободата му. Ценности, които са ни съхранили като народ и които безспорно са ни необходими и днес. Нека този светъл паметен знак събира тук в безкрайната шир на община Добричка признателните българи и в идните столетия” – заяви в тържественото си слово кметът на община Добричка Соня Георгиева. 

Прочетен беше и поздравителен адрес от народния представител Деница Сачева. 


Присъстващите почетоха загиналите в Добричката епопея с едноминутно мълчание и положиха цвета на мемориала на в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия.