Градивни идеи за развитието на градското пространство представи „Добрич в бъдеще време 6.0.“

Форумът се проведе за пореден път в рамките на инициативата Global Dobrich

Градивни идеи за развитието на градското пространство представи „Добрич в бъдеще време 6.0.“

Архитекти, дизайнери и активни млади хора от Добрич, както и свързани с града специалисти в различни области с иновативно мислене, споделиха своите идеи и практики за развитие на градската среда. Датата 6 септември се оказа неслучайно избрана за провеждането на форума, защото точно идеята за обединените усилия на младите и можещи хора с работещи идеи и опитът на добрите практики правят града още по-приятно и желано място за живот и развитие.



Медиаторите Боян Коларов и Дима Стефанова акцентираха върху каузата да се създае една по-приобщаваща среда, която освен да вдъхновява и да създава красота, да възпитава диалог, устойчиво самосъзнание и творчество. Както и напомниха манифеста на инициативата, че красотата на града е в общото действие.


Пред аудитория от преобледаващо млади хора, в неформалната среда на една от поляните вгГрадски парк „Свети Георги“, организаторите от Global Dobrich представиха лектори с пряк опит в успешното моделиране на градското пространство чрез енергията и капацитета на специалисти, свързани с Добрич.

Пример за градивна промяна, постигната чрез прякото сътрудничество между местната общност и общината, представи архитект Явор Панев,който е от София, но от години живее и работи във Варна. В своята презентация той сподели директен опит за проекта „Ребонкърс“. Нагледен пример за това  как от една занемарена сграда на бивша дискотека от 80-те години, с много желание и дългогодишни усилия, към момента тя се обновява и се превръща в младежки арт център. 


Пламен Пеев, още един глобален добричлия, който живее в Талин (Естония), заедно с Венцислава, която учи в Холандия „Международен бизнес“, представиха младежкия конкурс „Заживей с Добрич“. В него може да участва всеки активен млад човек или екип от млади хора на възраст от 16 до 29г. 

Датата 20 септември е крайният срок за консултации с „Граждани+“ при създаването на продукт с една практическа стъпка за конкурса. Крайният продукт, който ще сътворят участниците в конкурса, може да е под формата на IT проект, есе, художествени произведения като снимки, арт инсталации или събития и др. Целта е да се провокира и включи всеки, който иска да представи Добрич по нов начин. На 15 октомври ще бъдат обществено представени отличените идеи. Те могат да бъдат материални или нематериални.

Архитект Любо Георгиев от София представи в детайли проекта „Софияплан“.

Бяха обсъдени още темите удобна и красива градска среда, силата на гражданското участие и обединяването на силата, знанията и енергията, за да стане Добрич още по-разпознаваемо място за живот и развитие.

Успоредно с форума, за втора поредна година се състоя и панаир на неправителствените организации в Добрич. Участие взеха младежите от Ротаракт, Доброжънци, Клуб за деца и родители "Усмивки" и др.




Global Dobrich e неформално обединение на хора, които живеят в Добрич или са емоционално или професионално свързани с него. Всички те, с техния професионален опит, знания и възможности са най-ценният капитал, с който градът и регионът разполагат.