Картечно гнездо и редки оръжия от Първата световна война представят в изложба в Добрич

С изложба, научна конференция и специално юбилейно издание Регионалният исторически музей в Добрич отбелязва 105 години от Добричката епопея.

Картечно гнездо и редки оръжия от Първата световна война представят в изложба в Добрич



Изложбата „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война” е 17-ият съвместен проект между РИМ – Добрич и Регионалния клуб 46 пехотен добрички полк към Националното дружество „Традиция”. Официалното откриване на изложбата ще е на 3 септември, от 17 часа. Тя ще остане в музея в Градския парк на Добрич до 10 декември. 


Повече за изложбата ни споделиха уредникът в отдел „Нова и най-нова история” Живко Марков и председателят на Регионален клуб (РК) „46-и пехотен Добрички полк“ д-р Добрин Добрев. 

„Изложбата е посветена на Добричката и Тутраканската епопея и събитията на добруджанския фронт, затова е озаглавена „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война”. Постерите са направени през 2018 година, на тях има снимки от фондовете на РИМ – Добрич” – сподели Марков. 

Акцентът е поставен на най-важните битки на добруджанския фронт – Добричката епопея, Тутраканската епопея, двете битки на Кубадин и тези в Северна Добруджа, капитулацията на Румъния и изобщо целия победоносен поход на българската армия. Специално място е обърнато и на действията на конната дивизия под командването на ген. Иван Колев. Показани са и моменти от посрещането на армията ни в Северна Добруджа. Акцент е поставен и върху паметта  - многобройните паметници, които още през 1916-17 година нашите войски изграждат за своите загинали бойни другари. 

„Показваме в тази изложба и другото лице на войната. Близо 30 000 добруджанци през август месец 1916 година са откарани в лагерите в Молдова, тези събития също са акцент в изложбата. Показали сме няколко вестника, които са излезли точно в този период и проследяват бойните действия.  Сред тях е вестник „Дунав”, който е бил вестника на Дунавската армия” – сподели Живко Марков и допълни, че две витрини са посветени на ген. Тодор Кантарджиев и ген. Иван Колев. 


Изложбата е наситена и с много оръжия и униформи, част от които са предоставени от РК  „46-ти пехотен Добрички полк” напълно безвъзмездно. 

„Детайлите, на които сме се спрели в тази експозиция, бих казал, че много от тях разминават и Национални музеи, като имам предвид това, че при нас педантизмът до копче и шев е нещо, което е много полезно в показване на нашата история” – сподели председателят на клуба д-р Добрев. 

В експозицията са представени основните участници в битките на добруджанския фронт, като при повечето армии са показани както командирския, такаи редовия състав. 

„Като започнем от българската армия в лицето на офицер и войник, преминем към противниковата страна – румънската армия, представена от офицер и войник, участващия в тази офанзива спомагателен корпус и за първи път в Добрич представяме униформа на войник и офицер от Турска страна, които не участват, но пристигат вечерта, когато са свършили бойните действия и се включват активно в следващите бойни събития на север от нашия град” – сподели още д-р Добрев. 


Някои от оръжията, които са представени, са изключителна рядкост. Интересна част от експозицията е картечното гнездо, което е възстановено по действителна фотография от периода. Униформите, оръжието и снаряжението всяка година по няколко пъти и на различни места в България, вземат участие във военноисторически възстановки.


Регионалният музей в Добрич, съвместно с Историческия музей в Тутракан,  са издали и юбилеен вестник. Повече за него ни разказва уредникът в отдел „Нова и най-нова история” към РИМ- Добрич Цветан Сашев. Освен познавателната стойност, който той носи, една от големите му стойности е разнообразието от подтеми. В него има статии за ген. Тодор Кантарджиев, ген. Пантелей Киселов, отвлечените добруджанци. Представени и са и поредица от ревюта, свързани с издаване на книги, разказващи за бойните действия на добруджанския фронт. 

„Сигурен съм, че за читателите интерес ще представляват статиите за Петър Габе и Йордан Йовков, както и за военното гробище в Добрич и това в Тутракан. Интересен акцент са и разказите  на Йордан Йовков и Антон Страшимиров.  Това са любопитни от една страна документи на епохата, а от друга – произведения на едни от най-големите български писатели. Авторите на вестника са от музеите от Добрич и Тутракан. Има и гости от музея във Варна, Министерството на отбраната, Военната академия „Г. Ст. Раковски”. Това многообразие от автори придава едно допълнително значение на вестника. Тези, които ще държат в ръце този вестник, ще видят различни гледни точки по проблеми и по теми, които на пръв поглед всички познават” – сподели Сашев. Вестникът се продава и може да бъде закупен от РИМ – Добрич.