В Добрич стартира пленерът „Хартия и цвят“ 2021

Изложбата на творбите, създадени по време на пленера, ще бъде открита с вернисаж на 09.09.2021 г.

В Добрич стартира пленерът „Хартия и цвят“ 2021

С пресконференция днес бе открит пленер „Хартия и цвят“, организиран по инициатива на Художествена галерия – Добрич, с активното партньорство на Община град Добрич и хотел „Вила ди Полета“. Директорът на галерията г-н Недко Недков представи пред медиите програмата на пленера и участниците в тазгодишното издание.


Всяка вечер от 18,00ч. ще бъде представян всеки един от участниците. Тази вечер посетители и участници ще се запознаят с историята на пленера, представена от домакините от добричката Галерия. История на хартията, технология на хартията в снимков материал от архивите на пленера ще положат началото на събитието.

Авторите, които организаторите са поканили за тазгодишното издание, са проф. Валери Чакалов (график с история в българското съвременно изкуство, преподавател в Шуменския университет), Венета Велева (от Галерия Добрич), Веселин Дамянов-Вес , Вера Пенева (от Добрич) , Женя Адамова ( керамик с изяви в София и Бургас) , Ивайло Велчев (от Плевенската галерия) , Румен Нечев (график), Красимира Дренска (Галерия Добрич), Цветелина Максимова.

Д-р Емилия Баева, заместник-кмет по хуманитарните дейности в Община Добрич, пожела на творците участието им в събитието да ги обогати с нови идеи, професионални контакти и приятелства.  Тя поздрави екипа на галерията за инициативата и проявените упоритост и ентусиазъм в организирането ѝ, благодарение на които пленерът получи финансиране от страна на Консултативния съвет по туризъм към общината. 

Гражданите и гостите на Добрич ще имат възможност да видят на живо процеса на работа, а всяка вечер от 18:00 ч. ще могат свободно да се запознаят с творчеството, идеите и концепциите на художниците, свързани с работата с хартия. Изложбата на творбите, създадени по време на пленера, ще бъде открита с вернисаж от 16:00 до 18:00 ч. на 09.09.2021 г. 


След приключване на пленера, в рамките на одобрен от Министерството на културата проект, финансиран в рамките на конкурсната сесия на тема „Събития, организирани от музеи и художествени галерии в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства“, ще бъде издаден каталог.

Пленерът ще завърши с изложба на творбите, създадени през десетте фестивални дни, а в рамките на месец след приключването ѝ ще бъде издаден и каталогът.