Само отговорното поведение и ваксинирането ще намалят размерите на четвъртата вълна на COVID-19

Ситуацията с разпространението на COVID-19 в страната изисква да сме адекватни, а за да сме такива, трябва да сме ваксинирани и да спазваме мерките.

Само отговорното поведение и ваксинирането ще намалят размерите на четвъртата вълна на COVID-19

Статистиката е категорична, че около 95% от хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция са неваксинирани. Ваксините ни предпазват не от заразяване, а от тежко протичане на заболяването, по този начин не се натоварва допълнително и здравната система в страната ни.


Към настоящия момент на територията на „МБАЛ-Добрич“ АД са разкрити общо 50 легла за лечение на пациенти с COVID-19. 45 от тях са в Ковид-отделението, разкрито на осмия етаж на здравното заведение, 5 са леглата в Интензивното Ковид отделение.

Най-голямата болница в област Добрич изпитва затруднения с осигуряването на лекари и медицински персонал – проблем, който се наблюдава в цялата страна и който не може да бъде решен в рамките на няколко месеца. Принудени сме да се справяме по възможно най-ефективния начин при създалата се обстановка. Затова и призоваваме жителите на област Добрич да бъдат отговорни в поведението си, като се ваксинират и като спазват въведените в страната ни противоепидемични мерки.

В началото на четвъртата вълна от разпространението на COVID-19 колегите, които от повече от една година и половина са на първа линия, са изключително уморени и демотивирани“, споделя с тревога директорът на „МБАЛ-Добрич“ АД д-р Георги Желязков. „Физическото и психическото натоварване за работещите в Ковид отделенията на болницата е огромно, а предстои една доста сериозна четвърта вълна“, допълва д-р Желязков. На този етап здравното заведение е напълно обезпечено с лекарства, консумативи и лични предпазни средства, категоричен е д-р Желязков.

Налага се преорганизация на дейността на многопрофилната болница в Добрич, като отново ще се прибегне до преустановяване на определни дейности в някои от отделенията, за да може да се пренасочи персонала им към Ковид сектора.

Наблюдават се и разлики в симтпомите на Делта варианта на коронавирусната инфекция. Първите прояви започват като дискомфорт в корема, гадене и повръщане, като впоследствие се приманава към стандартната картина за COVID-19 – съдови усложнения като тромбози и пневмонии. Понижава се и средната възраст на хоспитализираните пациенти, която в момента в „МБАЛ-Добрич“ АД е около 50 години.

 

Д-р Желязков призовава жителите на област Добрич да избягват големите струпвания, организирането и провеждането на празненства с много хора, тъй като инфекцията се предава изключително бързо. От огромно значение колко бързо и на каква цена ще преминем и през четвъртата вълна от разпространението на COVID-19 е и решението на всеки човек да се ваксинира.