Двореца в Балчик подписа меморандум за културно сътрудничество с община Валашске Мезиржичи

Държавният културен институт - Културен център „Двореца“ в Балчик подписа меморандум за културно сътрудничество с чешката община Валашске Мезиржичи.

Двореца в Балчик подписа меморандум за културно сътрудничество с община Валашске Мезиржичи

Той беше подписан официално днес от директора на културната институция в Белия град Жени Михайлова и зам.-кмета по култура и образование на чешкия град Ивона Воячкова.



В чешката делегация бяха още главният секретар на  община Валашске Мезиржичи - Йозеф Матуха, финансистът Зденек Студеник и преводачът Красимира Колчева, преподавател в Училището по стъкларство и промишлен дизайн във Валашске Мезиржичи.

Културното сътрудничество между „Двореца“ и чешката община се развива от години, но вече партньорството е закрепено с официални документи. Идеята е това сътрудничество да се развива и разширява във времето. 

Предстоят първите дейности в рамките на официалното културно сътрудничество. Сред тях са участие на „Двореца“ в симпозиум по стъкларство през септември, а в края на годината се очаква делегация от „Двореца“ да посети Валашске Мезиржичи. Гостуването ще съвпадне с традиционния фестивал на светлината в чешкия град, който е планиран за 17 декември.