Животните в Зооцентъра в Добрич очакват свежи плодове и зеленчуци, за да разнообразят менюто си

Центърът за защита на природата и животните в Добрич и тази година отправя апел към производителите и гражданите да дарят плодове и зеленчуци, за да се разнообрази диетата на тревопасните обитатели. Това съобщи за Добрич онлайн директорът на центъра Християн Христов. Той предлага и транспорт за храната.

Животните в Зооцентъра в Добрич очакват свежи плодове и зеленчуци, за да разнообразят менюто си

„Зооцентърът до голяма степен разчита на дарители и спонсори за изхранването на животните. От тук малко, от там малко и винаги се получава добре” – сподели Христов. 



Той сподели, че в даряването на свежа храна за животните могат да се включат както производители, така и граждани. Единственото условие е плодовете и зеленчуците да не са изгнили и развалени.  Те ще бъдат разпределени на тревопасните животни, спрямо диетата им. Част от тях са щраусите, емутата и нандутата, които обичат да похапват всякакви зелени плодове и зеленчуци. 

„Често се случва хората да имат ябълкови дървета в градината, да оберат плодовете и да ни оставят чувалчета пред касата. От там нататък аз казвам на гледачите на кои животни и колко да дадат от храната, защото всяко отделно животно си има дажба” – каза още Христов.  

Той призова посетителите на Зооцентъра в Добрич да не хранят животните, защото всяко от тях има специфична диета и дневна дажба.  

„Когато хората започнат да ги хранят, това им идва в повече. Може да се образуват колики и да се отрази на теглото им. Важно е да знаем какво са яли, затова единствено и само гледачите трябва да хранят животните” – категоричен беше Християн Христов. 

От началото на лятото Зооцентърът в Добрич се радва на четирима нови обитатели – малки носати мечета. 

„Преди година и половина получихме двойка носати мечета. Те дойдоха от един зоопарк, но от две различни стада. Сега имаме поколение – 4 малки, те са на около 2 месеца, досега ги държахме вътре и от вторник посетителите могат да заповядат и да ги видят. Те са много интересни, забавни и любопитни. Досега ги държахме вътре, защото бяха доста малки и можеха да излязат от мрежата на ограждението си, а и трябваше да укрепнат. Поставихме им първа ваксина, предстои втората и ще можем да ги пуснем” – каза в заключение директорът на Зооцентъра Християн Христов.