На днешния ден през 565 година за пръв път е видяно Чудовището от Лох Нес

На днешната дата през 565 година за пръв път се съобщава за чудовище, което обитава езерото Лох Нес в Шотландия.

На днешния ден през 565 година за пръв път е видяно Чудовището от Лох Нес

Езерото се намира в Северна Шотландия, край град Ивърнес и е най-големият сладководен басейн във Великобритания с дължина 37 километра, ширина 1,5 километра и площ от над 56 квадратни километра. Най-дълбоката точка на Лох Нес е 230 метра.


Чудовището от Лох Нес е известно с името Неси, а първият човек, който е съобщил за съществуването му, е монах, който е твърдял, че бил нападнат от митичното същество. 

Но реално истерията по Неси започва от 1993 година, когато се появява и снимка на чудовището във вестник в Ивърнес. Вероятността нещо да се спотайва в Лох Нес и до ден днешен нито е потвърдена, нито е отхвърлена. От едната страна са учените - традиционалисти, които отхвърлят всички сведения за Неси с насмешка, казвайки, че става дума я за фалшификати, я за хорската глупост, привидяла странни същества в най-обикновени и скучни явления. 

Не са малко и откровените фалшификати - една от най-известните снимки на създанието се оказа опашата измама. И все пак очевидците са твърде много и да наречеш всички от тях глупаци, пияници и мошеници е проява на върховна арогантност, характерна за учените. 

Така поне смятат многото почитатели на Неси, голяма част от местните хора и по-смелите учени, склонни да не се затварят в догмите. Те повтарят случая с целаканта, древна риба, която дълго време се считаше за изчезнала докато не бе уловена наново, както и Кракена, това “моряшко суеверие”, което се оказа съвсем реално, когато един рибар хвана гигантски калмар в мрежите си. 

„Честно, видях Неси през 1993 г., просто си бях забравил фотоапарата”, твърди пред Daily Mail 51-годишният Стив Фелтъм, който преследва чудовището от 23 години. Той е един от ловците на чудовища на пълен работен ден - през 1991 г. продава апартамента си и започва да живее в автобус, паркиран на обществен паркинг.

Прочети повече Една от най-популярните версии какво представлява Неси е, че съществото е оцелял динозавър - плезиозавър. Плезиозаврите са големи зверове, с масивни тела с перки, дълга шия и малка глава, като такива описания на Неси има много. 

Дали обаче е възможно плезиозавър да живее в Лох Нес? Някои учени спорят, че той не би издържал в толкова студени води. Разкопки обаче показаха останки от плезиозавър в Австралия отпреди 120 млн. години - тогава, когато най-малкият континент е бил покрит с лед. 

Други казват, че той няма да има какво да яде. В Лох Нес обаче има мигриращи сьомги в големи количества. В САЩ тези миграции хранят цели семейства мечки гризли, стоящи край потоците.