Инициативата „Стара хартия за нова книга” ще премине през Добрич

Инициативата „Стара хартия за нова книга” ще премине и през Добрич. Дебюта на кампанията в нашия град ще е на 25 септември, като част от честванията по случай празника на града.

Инициативата „Стара хартия за нова книга” ще премине през Добрич

Три общини ще бъдат домакини на деветото издание на националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга", организирана от "ЕКОПАК България" и Книжен център "Гринуич". 


София, Добрич и Русе ще посрещнат кампанията, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи една нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника.

Голямата изненада за участниците в инициативата ще бъде новото специално издание на каузата "Пазители на планетата". Книгата е пълна с факти, активности и съвети, които ще ни помогнат да пазим околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. "Пазители на планетата" или вече познатите заглавия "Ти можеш да спасиш планетата" и "Грийн тийн" ще бъдат подарък за всички, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги. 

Под надслов "Почисти и прочети" "Стара хартия за нова книга" стартира в София на 19 септември от 10:00 до 19:00 ч. на бул. "Витоша" 37 пред Книжен център "Гринуич". 

Добрич дебютира в кампанията на 25 септември от 10:00 до 13:00 ч. на пл. "Свобода" и ще е част от честванията по случай празника на града.

В Русе инициативата ще се състои на 26 септември от 10:00 до 13:00 ч. на пл. "Свобода", пред хотел "Дунав“.

Тази година кампанията се завръща с нова визия, която представя на малките екоентусиасти пътя на хартията, който започва от дървото, минава през създаването на книги за библиотеките или хартиени опаковки, стига до сините контейнери на „ЕКОПАК България“ и завършва в центровете за рециклиране. И там хартията заживява нов живот и цикълът се повтаря.