Започват проверки за спазване на COVID мерките в нощните заведения и курортите у нас

Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

Започват проверки за спазване на COVID мерките в нощните заведения и курортите у нас

„Предстоят съвместни проверки на контролните органи на Министерството на здравеопазването, на МВР и на Министерството на земеделието и храните, тъй като масово не се спазват противоепидемичните мерки в нощните заведения и в курортите". Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.



„Заболеваемостта в страната е 30 на сто хиляди, но в големите градове и по курортите на Черноморието е около 50-60 на сто хиляди. Преобладава вариантът Делта, каакто е и в по-голямата част на континента. Все още Централна и Източна Европа са в зелена зона, но ситуацията се променя бързо", смята Ангел Кунчев.

„В червената зона по заболеваемост ще попадне и Монако, а от зелена в оранжева зона преминават Исландия и Франция, като е голяма възможността Франция да премине и в червена зона”, каза още той. Очаква се заповед на министъра на здравеопазването, с която ще се променят ограниченията за идващите от тези държави в България. Намалява заболеваемостта в Нидерландия, Кувейт и Тунис.

По думите му страната ни се намира в началото на четвъртата вълна, но все още разпорстранението не е толкова рязко и с високи темпове.

„Делта вариантът се предава много по-лесно и повишаването на заболеваемостта е с по-бързи темпове. Очакваме европейски доклад, който ще посочи дали повишената заболеваемост води до повишаване на броя на хоспитализираните и на броя на смъртните случаи”, коментира Кунчев.