Първата жена автоизпитващ в Добрич: Никога не се качвам в автомобила с нагласата да дам отрицателна оценка

Стоянка Кескинова е първата жена изпитващ към Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ в Добрич. Тя ни споделя защо е избрала именно тази професия, какви са трудностите и дали мъжете или жените са по-добри шофьори.

Първата жена автоизпитващ в Добрич: Никога не се качвам в автомобила с нагласата да дам отрицателна оценка

„Избрах тази професия, защото средата на работа е разнообразна и динамична. Много е отговорна и често води до негативни ситуации, но пък ми носи огромно удовлетворение. В тази професия, колкото и време да мине, не ставаш по-добър, ставаш по-обективен и безпристрастен. Няма никакво място за компромис или симпатии. Това за мен е постоянно предизвикателство” – сподели тя. Според нея в една работа няма ли предизвикателство, потенциал за развитите и усъвършенстване, то тя е безсмислена. 


Това, че е единствената в Добрич жена – изпитващ, я кара да се чувства успешна, въпреки трудностите, пред които се изправя. 

 „Първото нещо, което чух когато реших да уча за автоизпитващ беше "В Добрич хората са по-консервативни, ще ти е много трудно да успееш". Да, трудно беше, но успях! Погледите към мен са малко критични дали защото съм жена, или съм нов автоизпитващ, не мога да кажа. Важното е, че с времето и процеса на работа, показвам коректно отношение към всички. Никога не се качвам в автомобила с нагласата да дам отрицателна оценка. От мен се изисква да оценя реакциите, способността и преценката на кандидата. Когато той е опасен, незнаещ, нереагиращ, няма как оценката да е положителна” – сподели Кескинова. 

По думите й  подготовката на бъдещите шофьори е еднаква навсякъде и няма добри и лоши инструктори, всичко по време на изпита е до психиката на бъдещия шофьор. 

„Често в часовете преди изпита кандидат-шофьорите показват знания и умения да шофират, но по време на изпита от притеснение започват да допускат грешки, които никога преди това не са правили. Много често пак от притеснение допускат второстепенни грешки, осъзнават ги и започват да мислят за тях, притеснението се усилва и започват да правят първостепенни грешки. Това, разбира се води до отрицателна оценка” – допълни тя. 

Кескинова определя трудностите на професията си като формални и административни. 

„Наскоро ми се случи едно от устройствата, с които се провежда изпита, да загуби връзка със сървъра и то в момент, в които трябваше да се завърши изпитното време. Трябваше наново да се проведе изпита и времето на изпитване стана двойно. Добре, че курсистът запази спокойствие и продължи да шофира все така добре” –сподели тя. .  

По думите й когато видят жена изпитващ, някои от бъдещите шофьори се стъписват, други подхождат по-резервирано, а има и такива, които се чувстват спокойни. 

„Обикновено точно защото съм жена, курсантите са по-спокойни. Има и такива, които толкова се успокояват, че си карат на първа няколко километра или забравят да гледат светофарите и преминават на червен сигнал. А според последните промени в наредбите за провеждане на автоизпит при първа основна грешка не можеш да прекъснеш изпита, ако няма втора продължаваш до изтичане на времето. Курсистът пак е с отрицателна оценка, но агонията продължава до изтичане на времето. Практиката показва, че след осъзнаване на отрицателната оценка, човек става още по-опасен и невнимателен, но изпитът си продължава до още една основна грешка или до края му”- сподели още Стоянка Кескинова. 

В последно време има много повече жени шофьори, които по думите й  са по-стриктни. Но в днешното съвремие не може да се каже дали жените, или мъжете са по-добри шофьори, това е до човека. 

„За мен добър шофьор е този които е отговорен и се съобразява с другите участници в движението. Притежанието на свидетелство за управление не те прави шофьор. Шофирането не е да отидеш от точка А до точка Б, то е активно  участие и следене на всичко около теб , съобразяване с пътната обстановка и с другите участници в движението.  Масова практика е да няма никаква толерантност по пътищата. Хората не осъзнават, че тяхната безотговорност струва човешки животи. Секунда невнимание е един живот. Колкото до сравнението - жените са по стриктни, а кои са по-добри - има и мъже и жени, на които им е вродено да са шофьори” – каза в заключение тя.