Ученици от Добрич проведоха Караул на паметта в чест на Стефан Караджа

Ученици от Езиковата гимназия „Гео Милев” в Добрич отбелязаха 153 години от смъртта на Стефан Караджа с Караул на Паметта. Освен интересни факти за героя, ученолюбивите младежи представиха и вестник, който сами са преиздали. Той представлява юбилеен лист от 1935 година. Учениците отправиха и предизвикателство към гражданите на Добрич да съставят свое родословно дърво.

Ученици от Добрич проведоха Караул на паметта в чест на Стефан Караджа



„Идеята за Караул на паметта започна тази година с отбелязването на годишнината от смъртта на Левски и се оказа, че явно е възприета добре от цялата общественост. Няколко училища след Езикова гимназия направиха подобни караули за 3 март, за 24 май, за паметни дати и личности. Днес ни събира годишнина от смъртта на Стефан Караджа, поводът е и да представим нещо, което децата направиха. Те преиздадоха един юбилеен лист от 1935 година. До нас достигна едно копие на този лист и по него децата преписаха част от статиите и ги качихме още миналата година в сайта на гимназията. Този лист ми беше личен подарък от Мартин Калистров, който ми каза, че най-вероятно ще му дойде времето един ден и ще разбера какво да правя с него. Дълги години стоя при мен и реших, че преписването на тези статии първо ще даде на децата малко допълнителна информация за самия Стефан Караджа, за родословието му, което идва още от Момчил войвода. Затова днес имаме и предизвикателство към хората, които ще дойдат – да започнат родословното си дърво, да разгледат старите албуми, да разпитат, за да не се губи родовата памет” – каза преподавателят Надежда Иванова. 


Редактори на изданието, което учениците са възстановили в памет на Стефан Караджа, са Гергана Василева и Траяна Димитрова. 

„ Първоначално се занимавах с един доклад за Стефан Караджа и неговото родословие, с него участвах в конкурс на Великотърновския университет и след това госпожа Иванова ме помоли да се включа в този проект. Тъй като аз се бях занимавала с това, веднага откликнах. Най-голямото предизвикателство пред мен беше, че езикът е остарял, архаична форма, изданието е много старо. Ние разполагахме само със сканирано копие и когато оригиналът не е пред теб, не можеш да видиш изтритите букви, някои думи така и не успяхме да ги открием” – сподели Гергана Василева. Тази година тя ще бъде 12 клас, но вече е приета да учи във Великотърновския университет. 

„На мен ми беше изключително интересно да науча повече за Стефан Караджа, тъй като винаги съм се възхищавала на неговата личност. За мен той винаги е бил мистичен и интересен човек, който рядко се споменава в историята. Достави ми голямо удоволствие да науча повече за живота му, за семейството му, за детството. Самата работа на редактор ми беше много интересна, аз винаги съм имала интерес към журналистиката и благодарение на госпожа Иванова получих възможността да преживея нещо, което за в бъдеще може да ми е потребно” – сподели Траяна Димитрова.