От 29 юли: Без карантина за ваксинирани при завръщане от „червена зона“

 От 29 юли: Без карантина за ваксинирани при завръщане от „червена зона“
Българските граждани, които се връщат от държави в червена Covid-зона, но са ваксинирани, няма да бъдат поставяни под карантина.

Това гласи нова заповед на Здравното министерство, която влиза в сила от 29-ти юли, четвъртък.


Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно и продължително пребиваване ще бъдат допускани след представяне на валиден сертификат за ваксинация. Ако не са ваксинирани, трябва да представят документ с отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане.


За чуждестранните граждани от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария, пристигащи в България, но от страна в „червена зона“, които не представят сертификат за ваксинация и аналогичен документ, ще бъдат допускани след представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, или аналогичен документ, но ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина.


Под карантина ще бъдат поставяни и българските граждани, които нито са представили документ за ваксинация, нито документ за отрицателен PCR тест.


Децата до 12-годишна възраст ще бъдат допускани без документи за Covid-19, независимо от зоната, в която попада страната, откъдето пристигат.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+